Въоръжените с брадви, сапове и улуци цигани, които нападнаха полицаи в Хасково, са се опитали да ги прегазят с лек автомобил. Поведението им е било изключително арогантно и безпардонно. Това коментира пред медии единият от униформените - младши инспектор Димитър Кючуков, който пострада при мелето, цитиран от "Хасково Нет".

До него се стигнало, след като в полицията в Хасково бил подаден сигнал от 20-годишна жена, че съпругът й и баща му са взели 2-годишното й дете и отказват да й го върнат. Срещу пристигналия на място полицейски екип обаче се изправят въоръжени с брадви, сапове и улуци цигани.

"Появи се бащата с детето, който категорично отказа да предаде детето на майката, въпреки полицейското разпореждане. Държеше се арогантно и агресивно, без да сме го предизвикали по никакъв начин. Разпоредихме му да се успокои, да спре да отправя заплахи към майката. Заплаши, че ще се лее и кръв, но детето няма да даде", разказа Кючуков. Той има 15 години стаж в системата на МВР, женен е, има две деца.

"Усетихме, че има заплаха за здравето и живота, както за нас, така и за жената и детето й, затова бяхме принудени да използваме оръжие след предупреждение. Произведохме два изстрела във въздуха, успяхме да респектираме присъстващите", обясни още полицаят.

По думите му, циганите, които са ги нападнали не са местни, а калайджии от Симеоновград, Димитровградско, Радиево, Меричлери. Наскоро се заселили край микроязовира в покрайнините на хасковския квартал "Република".

След атаката, петима са задържани, а трима бяха обявени за издирване. Жандармеристи, полицаи и общински полицаи обградиха ромската махала и проверяваха преминаващите пешеходци и автомобили.

На въпрос дали се страхува да ходи на проверки в ромската махала, младши инспектор Кючуков е категоричен, че не се бои.

"Аз, ако се страхувам, няма да съм полицай", заяви той и допълни, че ще продължи да работи в МВР, защото си харесва професията. Той, както и негови колеги смятат, че правата на униформените са доста ограничени, а това насърчава агресията и арогантността на много роми, които се чувстват недосегаеми.