Засилено полицейско присъствие с кучета ще има в Казанлък. Мерките за опазването на реда се предприемат, след масово сбиване в центъра на града. Видеото с биещите се младежи провокира силна обществена реакция, а председателят на общинския съвет обвини медиите, че са "раздухали" случая.

Притесненията на казанлъчани се засилиха след груповото сбиване в центъра на града след откриването учебната година. Причина за сбиването е 15-годишно момиче.

Институциите излязоха със становище за случилото се два дни след инцидента. "Става въпрос за чисто хулиганство. Не е допустимо в центъра на град Казанлък да се случват такива инциденти", подчерта шефът на ОДМВР-Стара Загора комисар Георги Хаджиев.

Кметът Галина Стоянова посочи, че видеозаписите се използват за започнатото досъдебно производство.

Председателят на Общинския съвет Николай Златанов, обвини за създалата се ситуация медиите със следната тирада: "Смятам, че проблемът в никакъв случай не е етнически, той по-скоро е морален и социален. Морален е за тези, които раздухаха този проблем чрез местните и национални и местни тролове и интернет платформи. Морален е защото всички тоя хора, най-вече местните, за няколко сребърника, според мен, са готови да продадат доброто име на града си".

В отговор журналисти от местни и национални медии запалиха свещ пред Общината в Казанлък в памет на загиващата журналистика в България.

"Морално и професионално задължение на журналистите е да отразяват живота и случващото се в страната и региона. Поискахме извинение, беше ни отказано. Затова ще запалим по една свещ за загиващата журналистика в България", каза журналистът Иван Янев.