Руските сили за сигурност убиха днес тежко въоръжен мъж, който нахлу в частна къща в предградията на Москва и стреля по тях, заплашвайки, според медийни съобщения, да тръгне към Кремъл, предаде Асошиейтед прес.

Нападателят бил забелязан от пазачи, след като нахлул в необитаема къща в елитно вилно селище в района на Истра, на около 45 километра западно от Москва. Натрапникът ги държал на прицел, но охранителите успели да избягат, твърдят руски медии.

В продължение на няколко часа властите са преговаряли с нападателя, който бил с бойно облекло и е носел автомат "Калашников". Мъжът твърдял, че идва от фронтовата линия в Украйна и Бог го карал да върви към Кремъл.

Мъжът отказал да се предаде, стрелял по спецчастите и бил убит, когато те нахлули в къщата, съобщиха от Националната гвардия на Русия. В съобщението се казва, че нападателят е имал няколко автомата и ръчни гранати.

Руският депутат Александър Хинщейн идентифицира нападателя като Вячеслав Черненко, 35-годишен жител на сибирския град Красноярск. Не е ясно дали той наистина се е сражавал в Украйна.

Административната ръководителка на селището Истра Татяна Витушева определи нападателя като психически нестабилен.

Някои руски медии твърдяха, че вилата, в която той е проникнал, някога е принадлежала на Виктор Янукович, бившия приятелски настроен към Москва президент на Украйна, който беше свален от поста с масови протести и му беше предложен подслон от Русия. Имотът е обявен за продан от сегашния си собственик, който е бил в чужбина по време на инцидента.

Произшествието привлече голямо медийно внимание, защото се случи по-малко от месец, след като командирът на наемниците от частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин предприе краткотраен бунт. По време на бунта неговите войски превзеха военния щаб в южния град Ростов на Дон и след това се стигнаха на 200 километра до Москва в опит да свалят висшите военни лидери на страната, припомня АП.

Пригожин се съгласи да сложи край на бунта от 24-25 юни и се споразумя той и хората му да получат амнистия и възможност да се преместят в Беларус.