Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай Венцислав Караджов се е предал доброволно и без съпротива към 5:30 сутринта, съобщиха БНТ и от полицията. Мъжът, който е под домашен арест заради убийството на родителите си, снощи се барикадира в дома си след като разбра, че Върховният съд е потвърдил доживотната му присъда. Той твърдеше, че е въоръжен и че в дома му има взривни вещества.

Рано тази сутрин бусове на Жандармерията и СОБТ се изтеглиха от мястото.

Венцислав Караждов е бил отведен, след като се предал доброволно, потвърди за NOVA адвокатката му. Това, което го е накарало да се предаде доброволно, бил някакъв знак. Тя не пожела да издаде за какъв точно знак става въпрос. По думите й Караджов е бил в стабилно психическо състояние и не е бил притеснен от наличието на толкова много полицаи пред дома му.

Двамата се чули вчера по телефона. "Той започна да се сбогува с мен, благодари ми, че съм го защитавала, че било чест за него и каза, че няма да лежи невинен в затвора. Молих го да не стават ексцесии, да не загинат невинни хора. Той каза, че след като всички са се постарали да го изкарат виновен, вече няма пред какво да се спре. Каза "не съм невъоръжен", че се бил приготвил като Рамбо в къщата си. Какво точно конкретно има - не мога да кажа", коментира адвокат Зоя Тошкова.

При задържането му не са използвани помощни средства, каза на брифинг тази сутрин директорът на ОДМВР-Пловдив Георги Чергов. "Проведоха се тежки и продължителни преговори в рамките на цялата нощ. В някои моменти имаше кризисни моменти. Не се стигна до използване на сила", допълни той. Оръжие или взривни устройства не са открити нито у бившия им колега, нито в дома му.

През цялото време мъжът твърдеше, че е невинен и не възнамерява да влезе в затвора за престъпление, което не е извършил. С него разговаряха и психолози.

В напрегнатата нощ бившият полицаи е направил опит за самоубийство, който е бил неуспешен. По думите на адвокат Зоя Тошкова клиентът ѝ направил опит да се обеси на кабел малко преди да бъде изведен от жилището си. "Кабелът обаче се е скъсал. Известно време той лежал на пода, докато се освести. Приел го е като знак на съдбата", подчерта юристът и обясни, че не полицията го е убедила да се предаде. Според нея, ако подходът на униформените е бил малко по-агресивен, клиентът ѝ можело да ги нападне.

През 2016 г. телата на родителите на осъдения бяха намерени безжизнени след спор за имот. Те водили дело със сина си, което спечелили.

Караджов изкара 7 години в ареста, а през февруари 2023 година бе пуснат под домашен арест. След вчерашното решение той е трябвало да бъде задържан отново от съдебните власти и екипи на полицията са отишли да го изведат и отведат в затвора. Караджов обаче се заключил в дома си и крещял, че жив оттам няма да излезе. Той е скъсал гривната, с която бе под домашен арест.  

Районът около дома на бившия полицай остава отцепен и след извеждането му. Мястото е проверено за взривни вещества, но такива не са открити.