Криминалисти от полицейското управление в Шумен са разбили схема незаконна дейност по изготвяне и продажба на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование. Това съобщиха от полицията в Шумен. Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от "Криминална полиция" влезли в дирите на престъпна схема.

Изяснено е, че в основата на схемата са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на неистински документи с цел да бъдат ползвани - основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование. При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на "клиенти" ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес.

В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в МОН. След заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър. Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 и 1800 лева, а за висше - между 2000 и 2500 лева.

Поръчителите, около 60 лица от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна "печалба". За времето от 11 до 20 декември под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен са проведени множество процесуално - следствени действия. За изясняване на причасността към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители.

Извършено е претърсване в частни имоти в Шумен и още три града в страната. В един от имотите е намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен с хазартна дейност и кражби И. К. и 17-годишният му син е намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са В. В. (23 г.), В. С. (19 г.), А. Д. (20 г.), С. Р. (48 г.), Г. С. (19 г.), К. М. (46 г.), И. К. (47 г.) и непълнолетен 17-годишен шуменец. Привлечени са като обвиняеми.

При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.