4650 кг кафе с логото на световноизвестна търговска марка е иззето на 21 януари 2021г. при съвместна акция на "Икономическа полиция"- ГДНП, СДВР и областните дирекции на МВР в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Добрич, Кърджали и Пловдив под ръководството на прокуратурата.

Операцията е била по линия на противодействието и разпространението на стоки, носещи запазена търговска марка, без разрешение от правоносителя им, съобщават от прокуратурата.

Проверени са над 56 обекта - складове и магазини в градовете. Намерени и иззети са над 15 000 опаковки от различни видове и грамажи кафе. Всички те са били имитиращи продукти.

При претърсвания в склад в Добрич са открити и иззети 520,5 кг кафе -1738 бр. пакети със смляно кафе в разфасовки от 250 гр., и още 87 пакета кафе на зърна в разфасовки по 1 кг. Установено е търговското дружество, което стопанисва склада ,от който са иззети стоките.

При претърсвания в три обекта в Петрич са иззети 191 кг кафе на пакети, имитиращи известната световна марка.

Образувани са 7 досъдебни производства за престъпления за търговия на стоки без съгласието на притежателя на изключителното право да използва марката в търговска дейност.

Действията по разследванията продължават.