Двама германски граждани - баща и син, са разкрити като извършители на убийството на свой сънародник в добричкото село Соколово. За тежкото престъпление съобщи административният ръководител на Варненската апелативна прокуратура Владимир Чавдаров на брифинг в Добрич. За случая е уведомено посолството на Германия в София.

По-рано от полицията съобщиха, че тази сутрин са разкрили убийство в Соколово, след като в сряда мъжът е бил отвлечен и обявен за издирване.

Трупът на немския гражданин е открит в къщата на неговите сънародници в селото. Жертвата е 59-годишен мъж. Той е бил убит по особено мъчителен начин.  Разследващите описват жилището им като къща на ужасите, но не съобщават повече подробности. По непотвърдена официално информация - трупът е бил разчлене на части и сложен във фризер. Крайниците и главата са били отделени от торса. А отрязан пръст с пръстен на него е бил изпратен на съпругата на убития.

Криминалното деяние се определя като изключително тежко, като на 21 октомври е започнато досъдебно производство с оглед отвличане на чуждестранен гражданин.

Уличените са баща на 59 г. и син на 23 г. На двамата днес ще им бъде повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин, с користна цел, каза апелативният прокурор.

По думите му, първоначално досъдебното производство е започнало за отвличане с цел откуп. Съпругата на изчезналия мъж е получила съобщението за искания откуп от 100 000 лева и тя е сигнализирала органите на реда. Областната дирекция на МВР-Добрич със съдействието на ГДБОП и ДАНС са предприели незабавни действия по издирването на мъжа, като в резултат е разкрито убийството.

Имаме всички данни да смятаме, че първоначалната версия за отвличане с цел откуп е всъщност за прикриване на убийството, заяви Владимир Чавдаров.

На въпрос дали жертвата и извършителите на престъплението живеят в балчишкото село Соколово, държавният обвинител отговори утвърдително, като посочи, че убитият се е познавал много добре със своите екзекутори, всичките имат постоянно местожителство.

В момента активно се събират доказателства както за начина на извършване на престъплението, така и за участието на всеки в самото деяние. На този етап смятаме, че единият е извършител, а другият - помагач. Назначени са всички възможни съдебно-медицински, технически и други експертизи, като се изследва мотивът за убийството, каза прокурорът.

Бащата и синът днес ще бъдат задържани за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда за вземане на мярка "задържане под стража", каза Чавдаров.

Разследват се всички възможни версии за мотивите за жестокото убийство. Повече информация за тежкото престъпление не бе изнесена, за да не се попречи на доказването му. В такива случаи се присъжда най-тежкото предвидено от НК наказание - доживотен затвор, доживотен със замяна или лишаване от свобода от 10 до 30 години. 

Убитият се е познавал много добре със своите екзекутори, разказват местни жители.

"Те общуваха заедно, те си пиеха, всеки ден се събираха", каза Орлин Радев пред БНТ.

Убитият притежава няколко имота в Соколово, но местните жители не го познават добре, защото не общувал с тях.

"Чувам, че имал 7 къщи тука и туй е много интересно - откъде толкова пари?", попита Иван Колев.

"Градината му поддържах, строителство тука прави къщи, ремонт, и аз при него си работех тука до миналата седмица, последно го видях тогаз", обясни Орлин Радев.

Задържаните били още по-затворени и никой не ги познава добре.