Съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд отказа да пусне предсрочно от затвора англичанина Колин Такър, който бе осъден на 12 г. за изнасилване на 6-годишно момиченце.

Такър е излежал общо 8 г. 3 месеца и 27 дни, от които 1 г. 1 месец и 27 дни са за положен труд, още толкова са му приспаднати от първоначалния арест и реално е излежал 2 г. 6 месеца и 9 дни.

Според съда, той е изтърпял половината от наказанието си, но за това време оценката за него от затворническата администрация не е променена значително. При влизането му зад решетките са му определени 85 точки, а сега те са намалени на 70. Така е оценен рискът от рецидив или извършване на друго престъпление. Такър работи, награждаван е многократно и поведението му е добро. Но заради този застой в проблемната зона и опасността от рецидив, съдът реши да отхвърли молбата му. "Не съм виждал баща си от много години. Моля да бъда освободен", обърна се към съдия Ангелова затворникът.

В началото на заседанието англичанинът помоли то да се гледа при закрити врати, но съдът отказа. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд.

През 2006 г. Такър купил къща в стражишкото село Ново градище. Англичанинът изкарвал прехраната си като пастир на селските овце и кози. На 14 декември 2009 г. той гостувал на бабата на детето, за да зареди мобилния си телефон, защото нямал ток в дома си. Възрастната жена пуснала внучето си да отиде с англичанина до 1/2 селския магазин. Той обаче отвел детето в къщата си и го изнасилил. Заради престъплението първоначално Окръжният съд във Велико Търново му дава 15 г. затвор, които апелативният намалява окончателно на 12 г.