Полицията все още издирва нападателите на осмокласника, който вчера беше съблечен и ударен в градския транспорт в София. Записите от камерите в превозното средство вече са предадени на органите на реда.

В петък вечерта в автобус 404 се возят десетина пътници. Четирима младежи нападат 14-годишно момче, а възрастните наблюдават безучастно.

Снимка на обраното и съблечено момче, направена минути след 7:00 ч., от пътник в автобуса запечатва последствията на нападението.

Младежи удрят и принуждават 14-годишно момче да си свали екипа на ЦСКА. Детето е ученик в спортното училище "Генерал Владимир Стойчев". Тренира самбо и джудо. И се е прибирал от кантар преди състезание.

"Съвсем спокойно си пътувам и на "Подуене" се качиха четирима мъже. На около 20 години горе-долу. Те ми казаха: "От ЦСКА си, нали?". И аз им казах: "Да, играя за ЦСКА". След което те ми казаха да си сваля екипа. И да ме набият. И аз, естествено, извиках за помощ", разказва нападнатото момче пред bTV.

Никой от присъстващите не откликва. Ученикът успява да ги изблъска и да избяга при шофьора.

"Само ме гледаха и никой не оказа съдействие. И най-вече шофьорът каза: "Еми, това е България". И продължи да си кара спокойно", спомня си момчето.

Шофьорът заключва вратите, но нападателите ги отварят насилствено и бягат. Според директора на Столичния автотранспорт шофьорът няма вина.

"Не е могъл да направи нищо повече. Неговата задача е да пази целостта на автобуса, да кара безопасно и да се грижи за безопасността на пътниците", обяснява Слав Монов, изп. директор на "Столичен автотранспорт".

Всичко приключва за около минута. Инцидентът е запечатан от камерите на автобуса. Записите вече са предадени на полицията. А от понеделник с ученика ще работи психолог.

"Той е наранен в случая. Преживял го е недобре. Но правим всичко необходимо да се отърси от случая и да си започне нормалното ежедневие", казва Борис Борисов, директор на СУ "Ген. Владимир Стойчев".

Тази събота осмокласникът взе участие в държавното първенство по самбо.

"Не съм много добре обаче ще дам всичко от себе си да спечеля златото", споделя момчето.

От Столичния автотранспорт съобщиха, че записите са с високо качество и лицата на нападателите се виждат ясно. От регионалното управление на образованието издирват свой колега учител, който се е притекъл на помощ след инцидента.