Инспектори от митницата в Русе са задържали опасен товар - 12 бутилки с газ фреон, в района на ГКПП "Дунав мост", пренасян нелегално към страна от Европейския съюз. Това съобщиха от митницата.

Опасният товар бил открит в нощта срещу 4 юли /сряда/ при проверка на излизащ от страната микробус с платформа, на която бил натоварен друг празен пътнически микробус. Шофьорът заявил, че пътува към страна от Западна Европа. Митничарите го насочили към рентгена за сканиране и проверка.

Апаратурата показала наличието на 12 бутилки с газ фреон, като седем от тях били скрити зад шофьорската седалка в буса-платформа. Останалите пет били наредени в легнало положение пред седалките на тегления върху платформата микробус.

Половината от бутилките били с газ фреон "R404а" и със съдържание от по 10,9 кг, а другите шест били с обозначение за фреон - тип "134а", с по 13,6 килограма.

От русенската митница информират, че този тип бутилки с фреон са забранени за пускане на пазара в Европейския съюз от 4 юли 2007 година.

Опасният товар е задържан. Предстои изясняване на случая.