Полицията задържа 43-годишния мъж, който заплаши с пистолет свой съсед в столичния квартал "Люлин" заради шумно затваряне на метална врата. Потърпевшият Ивайло Стоянов разказа, че съседът му го обиждал преди да насочи оръжието си към лицето му и призна, че се е уплашил. Негови съседи потвърдиха, че всички в блок 538 са тормозени от мъжа, който е таксиметров шофьор.

От прокуратурата обясниха, че преписка по сигнала е постъпила по компетентност от Софийската градска прокуратура в Софийската районна прокуратура на 8 юни. На същия ден по случая е образувано досъдебно производство, съобщи Нова телевизия. Наблюдаващ прокурор е дал указания за извършване на действия по разследването - разпити на свидетели и изготвяне на експертизи, в това число на балистична експертиза по отношение на оръжието.

На 29 юни след доклад на материалите, събрани в хода на разследването, е изготвено постановление за привличане на 43-годишния мъж към наказателна отговорност. На обвиняемия е наложена забрана за напускане на страната. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

За случката разказаха потърпевшият и негови съседи в ефира на Нова телевизия, след като клипът с агресията стана известен в социалната мрежа. Мъжът с пистолета се държал грубо дори с полицаите, които потърпевшият Ивайло повикал.

"Никога не съм говорил с този човек, нито сме имали някакъв конфликт", разказа Стоянов.

Съседът решил да връзва металната решетка със свинска опашка. "Когато го попитах "Защо?", той започна да ме обижда. Повиках полицията. При идването ѝ трябваше да сляза да отворя. Когато опитах да се кача в асансьора, той (съседът) излезе с пистолет и не ми позволи да се кача в асансьора. Насочи оръжието към главата ми. Много се изплаших и опитах да го избутам", разказа Ивайло.

Според него съседът му бил ядосан, защото металната решетка на етажа му вдигала шум. "Въпросната вечер беше доста неадекватен. Полицаите се качиха с мен, защото бях притеснен, в апартамента бяха жена ми и детето ми. Той се беше прибрал вкъщи. Излезе отново, но беше без пистолет. Държеше се грубо и с полицаите, не искаше да си даде документите", разказа още потърпевшият.

Според други съседи на агресивния мъж системно вдигал шум, тропал, събарял мебели и чукал с чук посред нощ. Съседите смятат също, че таксиметровият шофьор е пребивал приятелката си.

Според психиатъра Веселин Герев вероятността агресивният мъж да извърши убийство е много голяма. Той го определи като "типичен психопат". Специалистът се обърна към главния прокурор и препоръча насилникът да бъде задържан, да му бъде назначена експертиза за употреба на наркотици, както и да му бъде отнет лицензът за управление на такси.

При скорошен случай на използване на газов пистолет, Софийският районен съд остави под домашен арест сватбаря Мохамед Хандо, обвинен за стрелбата в тунел в ж.к. "Люлин". Мъжът бе арестуван, след като бяха публикувани клипове, в които той се подава от джип и стреля във въздуха. Решението на съда не е окончателно. Хандо може да обжалва пред градския съд. Прокуратурата също може да поиска връщането му в ареста.