Таксиметров шофьор извади пистолет на съсед след скандал, възникнал заради метална решетка в коридора на блока. Случаят е от 24 май и се разиграл в блок 538 в столичния квартал "Люлин", а кадри от него бяха разпространени вчера в социалните мрежи. 

Пред NOVA потърпевшият Ивайло Стоянов разказа, че чул силен шум в коридора и излязъл да провери какво става. "Съседът беше решил да връзва металната решетка със свинска опашка. Когато го попитах "Защо?", той започна да ме обижда. Повиках полицията. При идването ѝ трябваше да сляза да отворя. Когато опитах да се кача в асансьора, той (съседът) излезе с пистолет и не ми позволи да се кача в асансьора. Насочи оръжието към главата ми. Много се изплаших и опитах да го избутам", разказа Ивайло. 

Според него съседът му бил ядосан, защото металната решетка на етажа му вдигала шум. "Въпросната вечер беше доста неадекватен. Полицаите се качиха с мен, защото бях притеснен, в апартамента бяха жена ми и детето ми. Той се беше прибрал вкъщи. Излезе отново, но беше без пистолет. Държеше се грубо и с полицаите, не искаше да си даде документите", разказа още потърпевшият.

И добавя, че никога не е говорил с въпросния човек, нито са имали конфликт преди това. "Дори допреди този случай не знаех дали не е глухоням", казва още Ивайло. 

Все още няма информация дали оръжието е иззето. В един от разговорите, които потърпевшият провел с кварталния полицай, той му казал, мъжът страда от параноя. Според други съседи на агресивния мъж той системно вдигал шум, тропал, събарял мебели и чукал с чук посред нощ. Съседите смятат също, че таксиметровият шофьор е пребивал приятелката си.

Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР, изрази учудване защо мъжът не е задържан. "Задължението на полицаите в подобни ситуации е да задържат агресивния гражданин за 24 часа и да уточнят какво е оръжието, с което заплашва хората", обясни той. 

Според психиатъра Веселин Герев вероятността агресивният мъж да извърши убийство е много голяма и го определи като "типичен психопат". Той се обърна към главния прокурор и препоръча люлинчанинът да бъде задържан, да му бъде назначена експертиза за употреба на наркотици, както и да му бъде отнет лицензът за управление на такси.

От общината са уведомили мъжа, че ще му отнемат апартамента, ако системно нарушава правилата.