Част от лекарите, обвинени в най-мащабната схема за измами с ТЕЛК-решения, коментираха случая пред Нова тв.

Припомняме, че по-рано този месец при акция във Варна бяха задържани шестима, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева. По-късно обаче всички бяха освободени.

Един от лекарите, обвинени в организирана престъпна група, е д-р Ваня Петкова. При акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата бяха задържани още трима лекари и двама братя - сирийци с българско гражданство. Според разследващите групата организирала издаването на фалшиви ТЕЛК решения на здрави хора, за да получават инвалидни пенсии.

"Не зная защо ни следиха така. В София излиза, че ние сме колеги с Митьо Очите, с Баневи, с Арабаджиеви. Защо не ги следиха със СРС-та всички, които милионите на държавата изкрадоха", казва д-р Петкова.

Тя твърди, че никой не я е молил да подправя решения нито го е правила. "Аз за себе си - не съм вземала пари от пациенти, това съм казала пред адвокат. Писала съм решения според документите. Каквото е. При това, всяко нещо, което ние издадем - то подлежи на контрол от НОИ", добави още тя.

За акцията във Варна разказва и д-р Мима Великова, която е била задържана, докато е била с пациент в кабинета си. Тя също отрича обвиненията - не била подправяла изследвания на пациенти.

"Нямам случай, в който да съм надвишила диагноза, която да може да повлияе на процента на ТЕЛК", казва тя. Великова разказва още, че познава братята сирийци. Обаждали й се, за да запазват часове за прегледи на пациенти.

"При мен тук пациентите са идвали, да - идвали са записани. Работя с тях по час и половина. Платили са си за това, което съм отработила допълнително, извън здравна каса. Но не съм надвземала неполагащи ми се пари", добавя лекарят.

Според разследващите пациентите, изпращани от сирийците, използвали специална парола по време на прегледите. Трябвало да кажат "Много поздрави..."

От всички първоначално задържани само сирийците, сочени за лидери на групата, остават под домашен арест.