Специализираният наказателен съд задържа за постоянно в ареста 77-годишна жена, обвинена от Специализирана прокуратура за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния жк "Люлин", съобщиха от прокуратурата.

Най-тежката мярка за неотклонение е наложена и на останалите трима от групата, в т.ч. на внука на възрастната жена, който ръководел престъпната структура. От всичките участници в групата само жената не е осъждана. Внукът й е в изпитателен срок на предходно условно осъждане за разпространение на наркотици.

Съдът обоснова това, че оставя възрастната жена в ареста с доброто й здравословно състояние, както и с опасността да извърши друго престъпление. Причината е, че според данните по делото, когато внукът й отсъствал, тя разфасовала кокаин и марихуана на дози и го продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона.

Участниците в групата са задържани на 1 ноември 2018 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. У всеки от тях са намерени и иззети различни количества наркотици. Малко преди разследващите да влязат в жилището на възрастната жена, тя изхвърлила през прозореца плик с близо четвърт килограм марихуана, опитала да се освободи от друго количество в тоалетната чиния.

77-годишната жена е най-възрастният обвиняем за участие в организирана престъпна група, подчертаха от прокуратурата.