ГДБОП и "Икономическа полиция" в Ловеч са започнали разследване за неправомерен достъп до деловодната система на Община Ловеч, съхраняваща лични данни на граждани. Той е бил осъществен от общинския съветник в Ловеч Данчо Заверджиев по време на заседанието на общинския съвет в четвъртък, съобщи БНР.

Според кмета на Ловеч Корнелия Маринова достъпът до деловодната система, в която се съхраняват и лични данни на граждани, е осигурен на Заверджиев от общински служител.

"Това се доказва и от предварителните документи, които излизат, проверки от информационни системи", каза тя.

Маринова успокои, че системата е спряна, а достъпът до нея - блокиран.

"Не може към момента да има някакво притеснение, каквото и да било то, по отношение на сигурността на личните данни", обясни кметът на Ловеч.

За случая е уведомена и прокуратурата.

"В четвъртък по време на заседание на Общински съвет, когато се приемаше бюджета, общински съветник показа на председателя как може да влезе в деловодната система на общината", уточни по-късно пред"Фокус" Корнелия Маринова.

Тя уточни, че през този ден са били отворени два административни документа - единият е кметска заповед, която определя комисия за целите на администрацията за 2019 г., а другият офертно предложение по безопасни условия на труд за тази комисия. Кметът изтъкна, че веднага е сигнализирала на фирмата, с която общината работи.

"Сигнализирахме, разпоредихме се и съответно бяха сменени паролите. Имаме пълната информация, която предоставихме на ГДБОП, за това кой, кога, как и с каква парола е влизал. Вече ГДБОП ще анализират данните и ще ги обобщят. Те работиха целия ден в петък заедно със специалисти от ОДМВР - Ловеч, информирах и окръжния прокурор, за да е в течение, защото по-нататък очевидно нещата ще поеме и Окръжна прокуратура", обясни още кметицата.

Маринова определи случилото се като безотговорна провокация.

"Имаме сведения, че човек от администрацията участва и е автор на провокацията. Предприела съм всички мерки по изискване на писмени обяснения. Дори става дума за държавен служител, който отговаря за информационната сигурност в общината. Предстоят интересни събития, кадрови кадрили, защото това поведение е безотговорно и престъпно. Ние имаме пълен контрол над това кой влиза, какво гледа и колко пъти. Така че имаме цялата историята на влизанията, като в този ден са само две. И става дума само за деловодната система, а не за база с лични данни или нещо, което да притеснява гражданите", заяви още тя.

"Самата провокация е ужасяваща и най-малкото показва непознаване на закона и неуважение на правилата - нещо, което заради хората в Ловеч общината няма как да премълчи и пропусне. Обикновено приемането на бюджета е най-важният момент в едно заседание и може би нарочно беше търсен този момент. Но ще търся и административна, и наказателна отговорност за хората, които си позволиха подобно нещо", категорична бе Маринова. 

Само преди два дни в Ловеч беше задържана шефката на ТЕЛК. Вчера съдът остави в ареста д-р Донка Минкова с мотива, че има реална опасност да извърши други престъпления.

На 28 януари свидетелят Иван Колев от Ловеч й е дал 200 лева и медицински документи за определяне процент за нетрудоспособност и такова решение е било издадено.

В съдебната зала стана ясно, че при обиск на жилището на д-р Минкова са били намерени голяма сума пари и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения, като във всяка от тях е имало по 500 лева.

При разследването е установено, че тя е провела много разговори с другия обвиняем - Валентин Йотов. От неговите обяснения е станало ясно, че е дал 1500 лева за издаване на ТЕЛК решение за негова внучка и е съдействал за такова на племенник за същата сума.

Ако бъде осъдена, лекарката може да получи до 6 г. затвор.