Задържани са двама участници в телефонна измама, съобщават от ОДМВР - Плевен. На 27 декември 2018 година във Второ РУ - Плевен е получен сигнал за телефонна измама в областния град. 84-годишна е заявила, че същия ден след поредица от телефонни обаждания, неизвестно лице се представило за нейна приятелка от чужбина. Непознатата споделила, че ѝ е изпратила колет.

В последствие на стационарния телефон на плевечанката се обадил служител на куриерска фирма. Под претекст, че трябва да се плати мито на границата, за да бъде освободен колетът, я убедил да предаде в близост до дома си на непознат мъж 1500 лева.

По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен прокурор. В хода на проведените оперативни действия е установен и задържан 45-годишен от село Петърница, общ. Долни Дъбник. Мъжът лично е взел от 84-годишната паричната сума.

Установен и задържан е и 23-годишен от град Ветово, обл. Русе, който лично е въвел плевенчанката в заблуждение чрез телефони обаждания. Към настоящия момент 45-годишният е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление. Разпитан е и признава вината си. Дава обяснения по случая и желае да сключи споразумение с Районна прокуратура - Плевен.

Взета му е мярка за неотклонение "подписка". 23-годишният е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление и е разпитан като такъв пред упълномощен от него защитник. Признава вината си, като дава обяснения по случая и желае да сключи споразумение с Районна прокуратура - Плевен.

Възстановил е изцяло нанесените имуществени щети на потърпевшата. Взета му е мярка за неотклонение "подписка". По случая са работили служители на Първо РУ - Плевен и сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен под ръководството на прокурор при РП - Плевен.