Спешен телефонен разговор е проведен от вицепремиера Екатерина Захариева с британския посланик у нас - Ема Хопкинс по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерството на външните работи.  

По-късно посланик Хопкинс е извикана и на среща в МВнР с и. д. генерален директор "Двустранни отношения" на министерството Христо Полендаков. Той е повторил категоричната позиция, изразена вече от премиера Бойко Борисов, която осъди недопустимите ксенофобски прояви на група български фенове по време на мача Англия-България.

Генералният директор е потвърдил, че от българска страна са взети незабавно всички мерки за разрешаването на случая, както от правителството, така и от правоохранителните органи. Полендаков е изразил съжаление, че тези недопустими прояви на малка група хора са намерили широк негативен отзвук в британските медии и са довели до негативни квалификации по отношение на българския народ и държава.

Посланик Хопкинс е дала високата си оценка за толерантността, присъща на българския народ.

По телефона пред вицепремиера Захариева и на срещата с директора Полендаков британският дипломат е изказал своите добри впечатления и благодарности за бързата реакция на българското правителство по случая, които ще предаде и на британското правителство. Ема Хопкинс е информирала, че държавния министър към Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Найджъл Адамс вече е изразил публично положителната оценка на британското правителство от реакцията на българското правителство този следобед по време на изслушване в британския парламент.

Зам.-министър Адамс е приветствал и "бързата реакция на българското правителство" в писмо до президента на УЕФА Александър Черефин.

Междувременно стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва Българския футболен съюз. Досъдебното производство е за корупционни престъпления против спорта, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за "24 часа". Тя уточни, че на този етап не може да се съобщи кога е образувано досъдебното производство, но влизането на антимафиотите в сградата на футболния съюз било във връзка с разследването. То се води по чл. 321, ал. 6. Този текст гласи, че който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

Другият текст от НК, по който е разследването, е чл. 307б и 307в. Чл. 307б казва, че който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин склони другиго да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, администрирано от спортна организация, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Чл. 307в гласи, че който обещае, предложи или даде на другиго облага, която не му се следва, за да повлияе или загдето е повлиял на развитието или резултата от спортно състезание, администрирано от спортна организация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева.