60-годишният кантонер на охраняемия железопътен прелез на Околовръстния път за Асеновград е задържан за 24 часа, съобщиха от Районната прокуратура. Там тази сутрин около 7 часа стана катастрофа между влак и лек автомобил, а трима души бяха ранени.

След огледа на място е установено, че причина за тежкия инцидент е неспусната железопътна бариера на прелеза.

"По така събраните доказателства, основна причина за това пътно-танспортно произшествие е, че кантонерът не е свалил ръчната бариера, въпреки че е получил сигнал, че влакът приближава към прелеза", заяви Борис Михов- заместник-районен прокурор на Асеновград.

В лекия автомобил "Опел Астра", който след сблъсъка с композицията се забива в кантона, са пътували трима млади мъже. Те са транспортирани в болница. Най-тежко е пострадал 30-годишният пътник, който е седял до 32-годишния шофьор. Той е с черепно-мозъчна травма и с наранявания по лицето, гърдите и краката. Водачът и третият пътник - 25-годишен мъж са с по-леки травми.

Снимка: dcnews.bg

Заради инцидента движението на влакове по трасето бе преустановено. 60-годишният кантонер Кирил Македонски е тестван с дрегер, който отчел наличие на 1,8 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е задържан за 24 часа. Тестът за алкохол на машиниста на влака е отрицателен.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" определиха инцидента като изключително неприятен и тежък. Обясниха, че пазачът на прелеза е дългогодишен техен служител и досега не е имал нарушения. Застъпил е на смяна в 19 часа снощи.

"Бил е инструктиран от застъпващата смяна ръководител движение, инструктиран е, според неговите думи добре изглеждащ вид и се е подписал на инструктажната книга, че е трезв, отпочинал.

Най-вероятно е пил по време на смяна, след като резултатите са такива, не ми се иска да го вярвам", заяви пред БНТ инж. Георги Вардев от "Управление на движение на влаковете" - Пловдив.

Заради катастрофата служителят ще бъде уволнен. От НКЖИ обявиха, че за изминалата година в страната са направени над 1000 проверки на служители, като са установени 11 нарушения, сред тях и употреба на алкохол.

Разследването по случая продължава.