Стотици са сигналите за щети от бурния вятър в Пожарната, като най-много са в София, Враца, Монтана, съобщиха от Главната дирекция. Те са за паднали дървета, клони и опасни метални покривни конструкции, които са се откъснали. В момента пожарникари са изпратени на 37 други сигнала в различни населени места. 

Три момичета на 12 и на 13 години са приети в болница с наранявания от паднало дърво в Пловдив. Едното дете е с контузии на таза, а другите две с контузия на главата, но нараняванията им не са тежки, съобщиха от Спешна помощ.  Съседите веднага са се обадили на 112. Линейката е пристигнала много бързо.

Децата са в добро състояние, съобщиха и от УМБАЛ "Свети Георги", където са откарани пострадалите.

Около 14.00 часа четирите деца са седели на пейката пред блок на улица "Богомил" 67, когато 60-годишно дърво се пречупило от силния вятър и се стоварило върху тях.

По-късно стана известно, че едно от децата, пострадали от падналото дърво, е със счупен гръбначен стълб в поясната област, каза бащата на момичето в ефира на бТВ.

Другото дете е с обездвижени шийни прешлени, а третото момиче е с комоцио. Продължават прегледите на момичетата в болницата. Три от децата са били откарани в болница, а четвъртото не е дочакало линейката и само се е прибрало.

"След училище са си взели по една напитка и по един сандвич, седнали са до близкия блок на една пейка да хапнат, и вика: "Тате, не усетих, в един момент нещо ме изстреля и се обърнах, и едно дърво беше паднало върху пейката". Тя даже не помни дали я е ударило, но вика - нещо ме изстреля. Плачейки, по телефона ми се обади", разказа бащата.

Според съседи от блока дървото е изсъхнало. Подавали са многократно сигнали, но до този момент то не е било отстранено.

От пожарната в Пловдив съобщиха, че само за час са получени 10 сигнала за произшествия, причинени от силния вятър - паднали дървета, сухи клони и част от външна мазилка.

Снимка: NOVA

Един от сигналите е дърво и клони, паднали върху три коли в двор между улиците "Радецки" и "Филип Македонски". С щети са "Хонда", "Сузуки" и "Хюндай". Живущите там са подали сигнал до "Паркове и градини". На място са и огнеборци, които се опитват да освободят колите.

"Всичко се случи преди около час. Дърво се стовари върхи колите. Сега се опитват да го отрежат. Все още не мога да видя какви са щетите, но на пръв поглед смачкан таван и калници. Преди седмица клон от това дърво се стовари върху колата на съсед", коментира пред "Марица" един от потърпевшите Станислав Иванов.

 

Засега от общинското предприятие "Паркове и градини" успяват да отреагират на всички сигнали, но предупреждават гражданите да внимават за летящи предмети.

Падналото дърво върху пейката с деца

Снимка: Скрийншот от NOVA

Във връзка със силния вятър, пожарникарите от Трета районната служба са реагирали и на сигнал за запалени отпадъци на сметище.

До момента в ОП "Паркове и градини" в Пловдив е постъпил още един сигнал за паднало дърво - до кръстовището между улиците "Стефан и Обрейко Обрейкови" и "Достоевски" в район "Северен". Има информация и за опасно наклонено дърво на ул. "Генерал Данаил Николаев" 20. Своевременно са изпратени екипи както на посочените адреси, така и в Цар-Симеоновата градина, където са паднали клони.

 

 

До момента от сутринта над 170 сигнала, свързани със силния вятър са отработени от аварийните екипи на Столична община и столичната пожарна.

Повече от половината от тях са за паднали клони и дървета, а останалите за наклонени строителни огради, ламарини, билбордове, светофарни уредби. Най-много са сигналите от районите "Младост", "Витоша", "Люлин", "Искър", "Подуяне", "Надежда". На около 60 от сигналите са се отзовали екипите за клони и дървета на територията на паркове и градини. Към 15.30 часа от системата 112 са постъпили над 210 сигнала.

Преди обед екипи на Пожарната бяха изпратени и в Министерски съвет заради отковала се ламарина на покрива на сградата. 21 са сигналите които в момента се работят от пожарната в София. Според Националния институт по метеорология и хидрология днес поривите на вятъра в южните райони са надхвърлили 90 км/ч.

Втори ден силният вятър влияе и на полетите от и до Летище София, съобщиха на фейсбук страницата на аеропорта, позовавайки се на информация, актуална към 14:07 часа.

Самолет от Лондон-Хийтроу е насочен за кацане в Букурещ. От авиокомпанията съобщават, че все пак ще се върне в София и се очаква пътниците за обратния полет SOF-LHR да излетят в 16:00 часа, посочват от летището.

Полетът от и за Истанбул е отменен от авиокомпанията.

От летището припомнят на пътниците, че могат да се свържат със съответната авиокомпания, за да потърсят инструкции как да процедират, ако полетът им е пренасочен, закъснява или е отменен. Повече информация може да бъде намерена на сайта на Летище София или на телефони: 02 937 22 11/ 02 937 22 12/ 02 937 22 13. Лошите метеорологични условия вчера станаха причина четири пътнически самолета да бъдат пренасочени за кацане в Пловдив, шест към Букурещ, а един - към Солун, заради силния вятър в София.

Вятърът, който нанесе много щети у нас, се нарича "фьон" и е характерен с това, че пулсациите внезапно могат да надхвърлят 100 км/ч. В следобедните часове в западната част на страната ще настъпи успокояване и няма да има опасни пориви. В Източна България обаче опасността остава. Това каза климатологът Симеон Матев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

След утихването на вятъра ще започнат валежи от дъжд, но те няма да създават опасност от прииждане на реки, каза още климатологът.

Той отбеляза, че температурите в момента са по-характерни за месец април. И допълни, че от следващата седмица до края на месеца може да очакваме по-зимно време, с температури, близки до нормата. Има вероятност и за снеговалежи, смята Матев.

"Няма да е истинска сибирска зима, а ще е нашенска, нова зима. Колко ще продължи, остава да видим", каза климатологът.