Продължават сигналите за щети, причинени от силния вятър в страната. Днес отново е обявен червен и оранжев код в общо 12 области, а във Враца е неучебен ден за учениците.

Девет сигнала за паднали дървета и откъснати метални конструкции в следствие на силния вятър в София са подадени в пожарната през изминалата нощ. Към момента по всички се работи. Няма данни за пострадали хора.

Три от сигналите са за паднали в резултат на силния вятър дървета. Други шест са за откъснати ламаринени и метални конструкции.

Всички сигнали са основно в южните квартали на София. Има и сигнали, подадени за квартал "Красна поляна". Екипите на пожарната работят по отстраняването им, добавя БНР.

За вчерашния ден сигналите за нанесени щети от вятъра само в столицата бяха над 200.

През цялата нощ екипите на пожарната и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към общината отработваха сигнали. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и части от покривни конструкции, изолации и други.

В София област в дежурната част на пожарната са получени шест сигнала за паднали дървета - пет от тях са в КК "Боровец".

Към момента няма данни за пострадали или загинали хора в София и областта.

Във Враца обаче, където беше обявено частично бедствено положение и имаше сигнали за пострадали, днес е неучебен ден. 

По предложение на Кризисния щаб към местната администрация - 19 януари /четвъртък/ ще е неучебен ден за учениците от 1 до 12 клас във Враца. Филиалите на детски градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кв. "Бистрец" и "Кулата" също няма да функционират, заради проблеми с електрозахранването. Посещението на детски ясли и градини в града ще е по преценка на родителите, посочват от община Враца.

В рамките на деня ще бъдат преустановени и събития, които се провеждат на открито.

Кметът Калин Каменов заяви, че основната цел е предпазването на гражданите от инциденти.

Днес остава ветровито със силен, поривист южен вятър, съобщават от НИМХ. В областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново остава в сила червен код за силен вятър, а оранжев - за София-град, София област, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково. В останалите области е обявен жълт код.