Депутати са подали сигнал за висяща ламарина от покрива на Българската академия на науките. За това съобщава "Булфото", публикувайки и снимки с щетите по покрива на БАН. 

Снимка: BulFoto

На кадрите се вижда как служители на спасителната служба се опитват да обезопасят района и са се качили на покрива, за да преместят голямото парче ламарина. 

Снимка: BulFoto

Малко по-рано bTV съобщи, че вятърът е нанесъл щети и върху Ботаническата градина на БАН. Изпочупени са прозорци, а заради падналите стъкла са пострадали и някои от растенията, отглеждани от Академията.

Снимка: BulFoto

По думите на доц. Антоанета Петрова щетите не са толкова големи, но се изисква време и усилен труд, за да се възстановят прозорците и да се засадят наново растенията.

Междувременно Dariknews.bg предава, че ламарина се е откъснала и от покрива на Министерския съвет, докато в сградата министрите и премиерът представят отчета на служебното правителство. Пожарникари отново са се покачили на покрива.

Вижте всички снимки ТУК>>>

На "Симеоновско шосе" в столицата аварийните екипи отстраниха паднала 50-годишна топола. Тя е паднала на автобусна спирка, но няма пострадали хора. Изкривила е обаче моста над реката, предава БНТ.

Граждани подадоха сигнал, че в двора на 133-то училище в София са леко наклонени и даже откъснати антени на Гражданска защита. Директорката на училището е разпоредила децата да не излизат навън, докато бъде отстранен проблемът, добавя Националната телевизия.

Заради повреда в контактната мрежа на Централна гара - София пък влаковете в посока гара Подуене се движат със закъснение. Това съобщиха Националната компания "Железопътна инфраструктура", предава БТА.

В 13:14 часа е подадено напрежение на гарата, но минути след това отново е прекъснало. Работи се по отстраняването на проблема.

Не е ясно каква точно е причината за възникналата повреда, но най-вероятно е заради силния вятър, посочиха от НКЖИ.

По-рано тази сутрин заради паднало дърво бе прекъсната контактната мрежа на БДЖ край Враца. Това причини закъснение на бързия влак, движещ се от София за Видин. Част от пътниците между Враца и Бели извор бяха превозени с автобус, съобщиха от БДЖ.

На този фон частичното бедствено положение във Враца стана бедствено положение. 

Заради увеличаващите се пориви на вятъра обхватът на бедственото положение е разширен, като в него са включени както градът, така и населените места. Към момента поривите на вятъра са със скорост над 140 км/ч, написаха от Общината в официалната си страница във Facebook.

Снимка: Община Враца

Ураганният вятър е нанесъл сериозни щети в квартал "Кулата", където електрозахранването е прекъснато и са компрометирани покриви на къщи. В село Лиляче природната стихия е увредила стълбове на уличното осветление, има изкоренени дървета и повредени покривни конструкции. Във Власатица е разрушен покривът на пенсионерския клуб.

На територията на града продължават сигналите на граждани за опасни дървета, паднали билборди, пътни знаци и изолации на жилищни сгради.

Снимка: Община Враца

Всички екипи на БКС, Пожарна безопасност и служещите във Военно формирование 54 990 са ангажирани с отстраняването на щетите, добавят от община Враца.