Ураганният вятър, който на места достига скорост от над 100 километра в час, нанесе големи щети в различни градове в страната. Във Враца бе обявено частично бедствено положение, а в полето край Монтана пламнаха пожари. 

В София по нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ "Младост" поради наклонен опасно строителен кран. Движението се извършва двупосочно по бул. "Ал. Малинов".

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си, добавя БТА.

Потребители в социалните мрежи съобщиха и за паднал светофар в столичния квартал "Младост 3".

Снимка: Facebook/Забелязано в София/Вероника Георгиева

От СО напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си. Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им.

Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, призовават от СО.

Снимка: BulFoto

Междувременно нараства и броят на отработените сигнали за паднали клони и изкоренени дървета в столицата. След като първоначално беше съобщено, че техният брой е около 30, сега от Столичната община заявиха, че вече са отработени общо 69 от екипите на столичната пожарна и дирекцията "Аварийна помощ и превенция".

Снимка: BulFoto

Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силният вятър в столицата. Към този час от системата 112 са постъпили над 130 сигнала предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от районите "Витоша", "Лозенец", "Илинден" и централната градска част.

Снимка: BulFoto

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. Девет екипа на дирекцията "Зелена система" на СО работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20. Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия.

Снимка: BulFoto

Кадри на "Булфото" показват и как силният вятър е откъртил изолацията на столичното 45-оучилище.

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Сигнали за пет произшествия с паднали дървета са получили в районната служба за пожарна безопасност и защита на населението и в Боровец от сутринта, съобщи пред БТА главен инспектор Данаил Ласкин по повод разразилия се силен вятър в цялата страна.

По думите на Ласкин постъпване на сигнали в службата е започнало от снощи, като основните поражения са нанесени върху автомобили в района на курорта "Боровец". Най-тежко пострадала била кола на паркинга на хотел. Паднало дърво е затворило тази сутрин пътят между Боровец и село Радуил, но трасето вече е разчистено.

Тази сутрин дърво е паднало и в друго населено място в община Самоков - село Говедарци, както и на пътя между селото и Мальовица. Едното дърво е отстранено, а другото се разчиства, стана известно от думите на кмета на село Говедарци Лорита Христова.

Сигнали на граждани за паднали по-големи клони обаче продължават да се появяват в социалните мрежи. Група пътуващи между Самоков и София са публикували снимки с такива, които пречат на придвижването, и апелират за по-внимателно шофиране.

Южен вятър със скорост 17-20 метра в секунда и пориви на моменти над 20 метра в секунда духа и в Монтанско, съобщи Леночка Ангелова - началник на метеорологичната станция в Монтана, цитирана от БТА. Най-силен е той във Вършец и в Монтана.

Заради вятъра температурите са необичайно високи за сезона и се очаква днес да достигнат 19-20 градуса.

На няколко места в област Монтана има паднали върху шосетата дървета, които са отстранени своевременно от екипите на пожарната, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в Монтана.

На главния път Е-79 в района на изхода от Монтана за Враца и София дърво е паднало върху движещ се микробус. На автомобила са нанесени материални щети, но няма пострадали хора.

Паднали върху пътищата дървета са отстранени в село Бързия, на железопътния прелез в село Боровци, на улица "Александровска" в Берковица, в местността "Чепраза" край Берковица и на шосето между Вършец и село Спанчевци. Силният вятър в комбинация с човешка небрежност е разпалил няколко пожара в сухи треви и храсти в община Берковица - край село Ягодово са изгорели 30 декара, а край село Замфирово - 40 декара. Пожар е горял и край село Черкаски в община Вършец. От вятъра се е самозапалил комин във Вършец, който е загасен от пожарната.

Тази сутрин вятърът в региона е по-слаб и до момента няма данни за нови щети, уточниха от полицейската дирекция.

Ураганният вятър във Враца все още продължава да нанася щети. Увреден е покривът на филиала на Великотърновския университет в града. При падането на конструкцията е прекъсната контактната мрежа на градския транспорт, съобщиха от Община Враца. При инцидента няма пострадали.

Снимка: Община Враца

Улица "Околчица" е затворена за движение, докато се отстранят щетите от екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". До момента сигналите до Общината за нанесени щети са около 40, добавя БТА.

Превозните средства на обществения транспорт са пренасочени, а маршрутните линии се изпълняват по график.

Снимка: Община Враца

Продължават работа и екипите на "Електрохолд" за възстановяване на прекъснатото ел.захранване в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор, както и в кварталите "Бистрец" и "Кулата".

Заради силния вятър с пориви 130 км/ч във Враца бе обявено частично бедствено положение.

Поривите на вятъра в Търговищко пък достигнаха 17 метра в секунда, което се равнява на около 61,2 км/час. Максималните пориви са били през нощта, и днес вятърът продължава да е силен, каза пред БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Търговище Красимира Стойчева.

По последни данни в момента скоростта на вятъра е около 15 метра в секунда (54 км/час).

От общинската администрация казаха за БТА, че е реагирано на сигнал за дърво, паднало на пътя за село Баячево. То вече е премахната от платното е не затруднява движението. За града сигнали няма, екипи на общинската управа и в сега са на оглед в различни части на областния център.

Говорителят на областната дирекция (ОД) на МВР Ани Кръстева допълни, че екип служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" се е отзовал на подаден сигнал за паднало вследствие силен вятър дърво на пътно платно в търговищкото село Надарево, което е затруднявало движението на моторни превозни средства. Дървото своевременно е било нарязано и изнесено извън платното.

Красимира Стойчева допълни, че вятърът е южен и ще продължи да духа. Температурите в региона са между 13 и 15 градуса.