Обявено е частично бедствено положение във Враца заради ураганния вятър, съобщават от общината.

Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб на община Враца обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата.

Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите, добавят от община Враца.

Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите има прекъсване на електрозахранването.

Снимка: Община Враца

На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване. В кварталите "Бистрец" и "Кулата" има прекъснати електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.

Община Враца призовава гражданите да се движат с повишено внимание, а при възможност - да не излизат от домовете си, заради опасност от падащи предмети и възникване на инциденти.

 В София аварийните екипи на Столичната община (СО) работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в София вследствие на силния вятър. Това съобщиха от пресцентъра на СО.

От снощи до момента екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на общината са се отзовали на над 30 сигнала. На терен са пет аварийни екипа и работата продължава.

Снимка: БТА

Силният вятър в София причини и закъснения в полетите на летище София и пренасочване на самолети. Това казаха за БТА от пресцентъра на летището.

Към момента има пет самолета, които са се пренасочили за кацане на летището в Пловдив заради силния вятър в София. Така са преценили пилотите. В момента има два самолета, които кръжат над София и чакат вятърът да се успокои, за да кацнат, уточниха от аеропорта. Полет на румънските авиолинии се връща в Букурещ, също заради силния вятър.

Летище София е отворено и работи в условия на силен вятър. Това означава, че капитаните на самолетите решават дали ще успеят да осъществят кацане, или не, и взимат решение дали да кръжат над София в изчакване да се успокои вятъра, или да се насочат към други летища, обясниха от аеропорта.

Гражданите могат да се информират за полетите на сайта на летището.

Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде жълт код за силен вятър за София и оранжев предупредителен код за София област.

От Столичната община напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни, добавя БТА.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им.

Снимка: БТА

Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, посочват от СО.

За днес в страната е в сила предупреждение за силен южен вятър - фьон, обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В областите Монтана и Враца предупреждението е за червен код, за пориви на вятъра до 30-35 метра в секунда, се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-област, Кърджали и Хасково предупреждението за силен вятър е от втора степен - оранжев код, а в останалите 20 области на страната предупреждението е от първа степен - жълт код. В тях ще духа силен, а в планините и по северните им склонове - бурен юг-югозападен вятър (фьон), със скорост 30-35 метра в секунда.

По най-високите и открити части на планините скоростта на вятъра днес ще достига 40-45 метра в секунда, добавят от БТА.

Снимка: БТА

Във 8:00 часа тази сутрин във Враца силният югозападен вятър е бил със скорост 35 метра в секунда, съобщават синоптиците от НИМХ.

Карта с предупредителните кодове за силния вятър днес в страната по общини публикуват също от Националния институт по метеорология и хидрология.