Ураганният вятър, изпотрошил десетки сгради и съоръжения във Враца, е започнал още във вторник вечерта, а бурята е изплашила хората, каза в "Интервюто в Новините на NOVA" кметът на града Калин Каменов.

"Ситуацията започна още късно снощи с бурен и ураганен вятър, който започна да събаря покриви, сгради и конструкции. Почти никой не успя да спи във Враца през изминалата нощ", каза Каменов.

Кадри, заснели стихията през деня, показват пострадал търговски обект, тежащ близо 1 тон. "Вятърът буквално го търкаляше като топка на футболно игрище", каза Каменов. "Човек, вървейки по улиците, трудно можеше да се задържи. Има много паднали, наранени и пострадали хора, пострада автобус от градския транспорт, бяха изпокъсани жиците на тролейбусния транспорт, десетки пострадали сгради, покриви", допълни още той. По думите му няма сграда в града, която да е без поражения.

От общината ще кандидатстват в междуведомствената Комисия по бедствията и аварии за помощ с материалните щети.

Фасадите на редица училища в града са пострадали, затова Областният кризисен щаб реши утрешният ден да бъде неучебен.

В града е в сила частично бедствено положение.

От МВР изпртиха до медиите информация за оперативната обстановка от ГДПБЗН към 18 часа:

От началото на деня екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на над 270 сигнала за произшествия, свързани със силния вятър. Към момента 240 пожарникари и спасители участват в ликвидирането на 41 сигнала, резултат от динамичната метеорологична обстановка. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и части от покривни конструкции, изолации и други.

Гр. София

Постъпили са над 200 сигнала, от които в момента се отработват 40. На територията на града действат и служителите на "Дирекция аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Област Враца

Постъпили са 60 сигнала, 16 от които са отработени от пожарната служба. На терен работят и екипи от "Областно пътно управление" - Враца и дружество "Благоустройство и комунално стопанство" - Враца. Със заповед на кмета на община Враца е обявено частично бедствено положение за територията на гр. Враца от 00:00 часа на 18.01.2023 г.

Област Монтана

Получени са четири сигнала за паднали дървета от РДПБЗН -Монтана. Обстановката в областта е спокойна.

Област София

В дежурната част на пожарната са получени шест сигнала за паднали дървета - пет от тях са в КК "Боровец". Обстановката в областта към 18:00 ч. е спокойна.

Според НИМХ има възможност бурята да се повтори отново тази нощ и да продължи през следващия ден.