Семейство с две деца по чудо не пострада при срутване на скали върху автомобила им в Прохода на Републиката. Ирена и Димитър Солакови живеят във Вонеща вода и два пъти на ден пътуват до Велико Търново. В рамките на едва 10 дни семейство Солакови за втори път се разминава със срутване на скална маса в един и същи пътен участък. Първият път скалите паднали пред колата им, но вторият път успяват да я ударят.

Димитър разказа пред bTV, че в събота вечерта, докато шофирал, видял пред себе си в тъмното каменопад.

"Той пада от ляво на нас и съответно завъртях колата колкото мога надясно. Голяма част от камъните удариха колата ни. Много се изплашихме, бяхме с децата си в колата, но слава Богу бяхме наред", разказва той.

По думите му е чист късмет, че камък не е пробил вътре в купето на автомобила. Той е категоричен, че са имали късмет, че автомобилът не е спрял.

"Страшен ужас. Само бързите реакции на съпруга ми и късмета ни спасиха по чудо. Това е за втори път в рамките на 10 дни. За мен това е сигнал, че има проблем", категорична е Ирена Солакова.

Пред bTV инж. Венцислав Ангелов, директор на областното пътно управление, заяви, че екипи на пътното ежедневно правят обход на този участък от пътя.

"Основният проблем е в преовлажняването на терените. Този процес е предотвратим, пролет и есен имаме групи, които обследват участъка и, където е необходимо, се прави обрушване", поясни той.

Ангелов каза още, че за 2021 г. пътната агенция е подготвила проект за стабилизиране на скатовете. 

Миналата седмица скално свлачище затрупа гаражи в Дупница. Като по чудо и там не се стигна до трагедия.