Състоянието на 14-годишното момче, което снощи беше блъснато от кола на НСО, остава тежко. Разследващите преглеждат записите от камерите в района.

Зад волана на служебната кола на НСО е седял младши-сержант с около четири години стаж в системата. Извършвал е рутинен курс. По информация на "24 часа" той е бил късан на изпитите през последните две години. Бащата на 28-годишния шофьор е близък приятел на бившия шеф на службата Данчо Дяков и двамата били колеги във Военна полиция, твърдят още от вестника.

Снощи фаталният автомобил е возил секретаря на президента по външна политика Димитър Арнаудов. На връщане, когато шофьорът вече бил сам в колата, се е случил инцидентът.

Пред NOVA от службата поясниха, че той е кандидатствал за шофьор на специализиран автомобил, но не е отговорил на изискванията засега. В момента е редови служител без право да вози високопоставени лица.

Колата не е била част от кортеж, нито се е движила в специален режим на движение, категорични са от Националната служба за охрана.

"По данни на колегите не е имало охранявано лице в автомобила. Разследването вече се води от Военната прокуратура, защото те са компетентни по отношение на служителите на НСО", коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

14-годишното момче е настанено в Окръжна болница в София. То е стабилизирано, но все още е с опасност за живота.

"Момчето е в реанимация, има средна черепно-мозъчна травма, с мозъчен отток и по-тежка лицево-челюстна травма. Има оток на гърдите и белия дроб, както и счупена ръка". Това съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков.

Разследващите са иззели записи от камерите за видеонаблюдение в района. Разпитани са и очевидци на инцидента. Случката предизвика и политическия коментер на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

"НСО е пряко подчинена на президента. Аз не обичам да се меся в работата на другите хора. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информират обществеността", посочи Борисов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък допусна, че от реакцията на министър-председателя относно "последния инцидент" "вече прозира един страх от евентуален втори мандат на президента Радев". Според нея вече е започнала кампания срещу Радев.

Предстои назначаването на автотехническа експертиза, която ще установи кой е виновен за катастрофата.

"Опитен е, с много изминати километри, не е наказван. Той е изключително стриктен и съвестен служител", каза говорителят на НСО Веселин Нинов.