Десетки хора се събраха на протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР) с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя. Недоволството им е предизвикано от последната катастрофа, при която пиян шофьор блъсна и уби на място 15-годишно момче в центъра на София. Инцидентът стана на 2 септември малко преди полунощ на пешеходна пътека на ул. "Гурко".

Демонстрацията бе обявена във Facebook с призива: "Да спрем убийствата по пътищата. Искаме контрол, съд и затвор за убийците!". В нея се включиха близки на загинали в катастрофи, момичета и момчета на видима възраст от 14-15 години, връстници и приятели на загиналото момче, както и представители на "Пътна полиция", които дойдоха да се срещнат с протестиращите, за да чуят техните искания и дали министерството може да отговори на очакванията на хората.

"Исканията ни са за по-строг контрол от страна на МВР, както и по-строги наказания и закони", каза една от участничките в протеста, представила се като Чийдем пред БТА. По думите й законът не позволява рецидивисти да бъдат осъдени при първо или второ провинение. Чийдем обясни, че част от исканията на протестиращите са за по-адекватна инфраструктура - легнали полицай, камери за скорост на всички булеварди и ключови улици. В нито една европейска държава не съм чула някой да форсира колата си след 22:00 часа, посочи тя и допълни, че българите нямат уважение към закона.

С минута мълчание хората почетоха паметта на загиналото момче.

"Познавах Филип за кратко време, искаше ми да се го познавам повече, да имам възможността да го опозная по-добре, за жалост, тази възможност ми беше отнета. Той беше много лъчезарно момче, винаги беше усмихнат", сподели приятелка на загиналото момче.

Постоянни проверки за алкохол и наркотични вещества на шофьорите, както и да се поставят камери и легнали полицаи на всички ключови места, а също и да се осигури нощен градски транспорт, настояват протестиращите:

Снимка: БТА

"Аз апелирам хората те самите да бъдат отговорни, да спрат и да погледнат отговорно към акта шофиране, защото не смятам, че актът управление на МПС е нещо, което ти трябва да отидеш да се покажеш каква кола имаш или да форсираш";

"На пешеходните пътеки мисля, че трябва да има легнали полицаи. Пред нашия блок е точно така. И наказание, по-сериозно. Виждате всяка година колко хора си отиват";

"Много хора са против крайните мерки, но мисля, че за крайно поведение на недобросъвестни граждани, трябват крайни мерки. Няма друг начин."

Един от присъстващите на протеста беше и зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев. Той каза, че имат идея "да падне границата под 1,2 промила, да се преследват по административен ред нарушителите и под тази граница".

По думите на Коцев трябва да има промяна в ценностната система, морала и възпитанието на хора, които са се качили зад волана след употребата на алкохол и наркотици. Секретарят на МВР обясни, че е на място, за да изрази съпричастност на близките на загиналото дете и призова гражданите да имат нетърпимост към този тип прояви, като подават сигнали.

И тази вечер участниците в протеста ще отидат и до кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", където стана тежкият инцидент.

Снимка: Булфото

Междувременно премиерът Николай Денков свика извънредно заседание в Министерския съвет по проблемите на пътната безопасност с участието на представители на пряко ангажираните институции прокуратурата, на Националното сдружение на общините, на Столичната община, депутати, родители на загинали в катастрофи.

"Първото нещо, което трябва да се случи, е да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне у тези, които управляват автомобилите. Трябва да се търсят мерки, от които нарушителите да ги заболи", заяви премиерът на брифинг след заседанието.

Денков посочи, че част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че промените, свързани с отнемането на превозните средства, вече дават резултати, посочи още той. Денков отбеляза, че на срещата е обсъдено и как да се ускори вземането на пробите, когато има тежки инциденти.

Снимка: БТА

След поредната среща с близки на загинали деца в катастрофи съм още по-убеден в това, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да бъде умишлено убийство, заяви и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Поредният случай го доказа. Няма как човек, който се е качил зад волана с повече от два промила алкохол, превишил е скоростта, убил е човек на пешеходна пътека, това не може да бъде нищо друго, освен умишлено убийство, коментира министърът. По думите на Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи. Всеки, който си позволи да управлява автомобил след употреба на алкохол или наркотици, ще остане без своя автомобил, каза той и добави, че вече има случаи на отнети автомобили.

Не трябва да оставаме безпристрастни, когато наш близък или познат се опита да се качи на своя автомобил, след като е употребил алкохол, призова министърът.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата в събота. Той ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. На брифинг пред журналисти вчера заместник градският прокурор от Софийската градска прокуратура Иво Илиев каза, че водачът е шофирал с висока скорост. Шофьорът, 37-годишен, е управлявал автомобила си по начин, по който неминуемо би довел до обществено опасни последици и причиняването на смърт. Първоначалните данни са, че колата се е движела с много висока скорост, може би в рамките на 80 км/ч, не е имало и спирачен път, каза Илиев. Според експертизата водачът е употребил алкохол - дрегерът е показал 2 промила.

В неделя вечерта роднини и близки на момчето се събраха на мястото на инцидента, за да почетат паметта му. Движението по столичната улица "Гурко" вчера беше временно спряно.