Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е поискал от заместника си, европейският комисар за транспорта Сийм Калас, да ръководи тази група, съобщи БТА.

Негови заместници ще са комисарите за конкуренцията и държавната помощ Хорхе Алмуния и Оли Рен - по икономическите и валутните въпроси. Барозу е поискал също от Сийм Калас да установи тясна връзка с испанското председателство на Съвета по транспорта на Европейския съюз (министрите на транспорта на ЕС), за да бъде бързо свикано заседание на съвета под формата на видеоконференция. "Вулканичният облак създаде безпрецедентна ситуация. Поисках от заместника ми Калас да координира отговора на Европейската комисия.

Трябва да бъде направена пълна оценка на последствията за икономиката като цяло и конкретно за авиокомпаниите. Важно е мерките, които ще се вземат, да бъдат координирани на европейско равнище", заяви Жозе Мануел Барозу, цитиран от негов говорител.

Испанският държавен секретар по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо заяви, че е възможно утре половината от въздушното пространство на Европа да не бъде засегнато от вулканичната пепел от Исландия, предаде Ройтерс. "Прогнозите са, че половината от полетите в Европа ще бъдат възможни. Ще е трудно, но трябва да се координираме", каза Гаридо пред журналисти след среща с представители на Евроконтрол.

Междувременно две от най-големите организации на европейските пилоти поискаха незабавно да бъдат отменени забраните за полети във въздушното пространство на Евросъюза. Асоциацията на европейските авиокомпании и европейското подразделение на Международния съвет на летищата заявиха, че приетите от властите в редица страни от ЕС мерки, довели до отмяна на полетите, са излишни. Те посочиха също, че много от европейските авиокомпании са на ръба на фалита.