Той уточни, че само Саудитска Арабия търси годишно по 5 милиона животни. По думите му именно затова държавата все по-активно ще подпомага овцевъдството като перспективен експортен отрасъл. Миналата година животновъдите получиха по 30 лева на глава добитък, а тази ще има повече за отрасъла, допълни Мирослав Найденов.

5 млн. лева компенсации ще получат българските овцевъди заради високите цени на горивата, съобщи той по време на Националния събор на овцевъдите край Арбанаси. От 2009 година секторът се подпомага от държавата чрез национални доплащания. Субсидията се увеличават всяка година, посочи министърът.

След като откри първия по рода си у нас събор на овцевъдите Мирослав Найденов разгледа изложението, което е подпомогнато от министерството с 50 000 лв. В двудневните атракции участват над 40 овцевъди със 700 животни, около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България.

Уникалният събор се организира от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, която е най-голямата овцевъдна организация в страната.

По-рано днес Мирослав Найденов отново увери в ефира на Дарик, че агнешкото за Гергьовден почти на 100 процента е българско производство, а цените са по-ниски от великденските.

Вносът е съвсем малък процент и то на замразени, а не на живи животни, предимно от Австралия и Нова Зеландия.

„Цените на агнето този Великден бяха по-ниски, отколкото миналата година, а на Гергьовден са по-ниски, отколкото на Великден. Така че и тази прогноза се сбъдна, тъй като Гергьовден е последният възможен празник, на който българските овцевъди могат да реализират своята продукция и те този път заложиха на оборота, а не на принципа „ден година храни”, каза в предаването „Седмицата” министър Найденов.

По думите му ако някъде има спекула в цените на агнешкото, тя не е при българските животновъди, а в магазините.

Хората имат доста голям избор като потребители. Българите, тези които са опитали вносното и преди това са консумирали само българско, винаги ще предпочетат българското. Още повече, че българското се търси. Не е нужно да убеждавам, на вкус и цвят приятели няма. Аз мисля, че хората избират правилното, а то е българското”, категоричен бе земеделският министър.