Търговци от моловете излязоха на протест. Причината, че трябва да плащат наеми, а нямат право да работят, съобщи bTV.

Вече близо 2 месеца магазините в търговските обекти на закрито не работят. Моловете са отворени - но само за посетители на хранителните магазини и аптеките. От 13 март досега всички останали магазини са затворени, а голяма част от собствениците им вече са пред фалит.

Те плащат наемите, но приходи нямат.

"Във всеки търговски център ситуацията е различна - някои се отказаха от фактурирането на наем, други го отложиха за по-късен етап. Почти всички са фактурирали таксите за възнаграждения и услуги, които са за хиляди левове", обясни Тодор Тодоров. "Изправени сме пред фалит и не знам дори какво да правим със служителите си", заяви Стефка Такиева.

Магазинът на Валентин вече 2 месеца е затворен. Въпреки това не е съкратил петимата си служители и им дава заплати. "Положението е тежко. Трябва да ги финансирам с лични средства - имам кредит. Общо взето съм на кантар", каза Валентин Цолов.

Щастливците, които все още получават заплати, обаче са малко.

От Министерството на здравеопазването казват, че не е ясно кога ще бъдат отворени търговските центрове.

Според последните изявления на началника на оперативния щаб генерал Мутафчийски обаче отварянето на молове, кина и театри не е на дневен ред. На 15 май собствениците на магазини, както и на заведения, организират и протест - за разхлабване на мерките.