През февруари от ЕВН поискаха около 3%, а останалите две дружества - около 9% увеличение на цената на тока. Исканията на дружествата са при положение, че не се увеличат цените на НЕК, от която те купуват, посочва БТА.
От НЕК обаче също предлагат повишение на цената на електроенергията заради амбициозна инвестиционна програма.

Досега ЕРП-тата са изпълнили инвестиционните си програми на различно ниво - едно от дружествата я е преизпълнило с 10-15 на сто, друго я е изпълнило 100 процента, а трето - 60 на сто.

По първоначални данни от проверките на инвестиционните програми на електроразпределителните дружества има извършени нецелесъобразни харчове, съобщи обаче заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев. Ако не са правени разходи за мрежите и за съоръженията, а в същия момент е закупена скъпа техника, то това е нецелесъобразно харчене на парите, а тези пари идват от цените на електроенергията, даде пример Кирчев.
Той уточни, че извършваните сега проверки в дружествата са съвместно с ДАНС и НАП и са за предоставяне на услуги на външни фирми и за изпълнение на инвестиционно-ремонтните програми на дружествата.

Проверки на ДАНС и на данъчните в ЕРП-тата бяха обещани от премиера Бойко Борисов. Той обясни, че енергийните дружества трябва да докажат какви инвестиции са правили. Другата цел на проверката е да се види какви са действителните разходи на електроразпределителните предприятия.

Всички материали са набавени, експертите имат възможност да работят ефективно, каза Кирчев. Има неща, които вероятно ще се окажат не съвсем наред относно целесъобразността на едни или други харчове, посочи той и добави, че проверяващите имат притеснения и относно външните услуги.