"Това е напълно възможно при положение, че разходите на компаниите бъдат ограничени и те също се съобразят и поемат част от несгодите, които поема цялото наше общество в този момент", коментира Кирчев.

Зам.-председателят на ДКЕВР се включи в дискусията, след като премиерът Бойко Борисов преди дни атакува електроразпределителните предприятия (ЕРП) и НЕК заради цените на ел.енергията.

Не е необходимо точно сега да се направят някои инвестиции, които могат да бъдат отложени във времето, смята още Валентин Кирчев. Той препоръча да се извършат "само дейностите, без които не може, без които не биха функционирали системите".
Кирчев обаче добави и друго условие - "ако по някакъв начин, бъдат задържани цените на горивата на входа".

Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев обясни пред PRO.BG, че крайните цени на тока, се определят от "всички по линията". Той също прогнозира, че може да се намалят разходите на ЕРП-тата.
"Цените им са регулирани, но те са резултат от анализа на самите им разходи. Затова цените на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН са с малки разлики. Тенденцията е за строг контрол на разходите на фирмите по цялата верига, което ще доведе до ред - няма да се стигне до нецелесъобразни разходи за отделните дружества и така няма да се вдига цената на тока”, обясни Ангел Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

Няма условия скоро да бъде въведена такса “мощност”, заяви още Семерджиев.
Трите ЕРП-та не подкрепят предложението, а трябва да има принцип на равнопоставеност пред клиентите, категоричен е той.