При отварянето на офертите в регионалното министерство вчера стана ясно, че липсват кандидати да извършват енергийно обследване на сградите в два от седемте региона - Югоизточен и Северен централен.
Преди седмица не се намери фирма, която иска да е проектен мениджър на програмата в Северозападна България.

Проектният мениджър и фирмата, извършваща енергийното обследване, са задължителни, за да може да стартира програмата. Така санирането не може да тръгне в редица градове като Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Видин, Русе, Разград, Силистра и др. И за двата търга срокът ще бъде удължен с 30 дни.
При липса на интерес вероятно ще се пристъпи към служебно назначаване на изпълнители.

За 7-те региона (шестте региона за развитие на страната и столицата) са предвидени 800 000 лв. без ДДС за енергийно обследване и 3.6 млн. за проектни мениджъри. Парите обаче ще се дават само за свършена работа, т.е. според броя на сградите, които ще пожелаят да бъдат санирани и ще преминат успешно цялата процедура. Според участници интерес няма, защото оферти трябва да се подават, без да има яснота на колко сгради фирмите ще трябва да направят технически паспорти, каква е приблизителната площ и цена за различните региони.

Експертите обясняват, че проблем е и фактът, че старите сгради нямат технически паспорти. А освен тях фирмите ще трябва да оценят характеристиките на сградата - дограма, покрив, изолация, ВиК и топлопреносната мрежа.
Дори и там, където има кандидати, обаче конкуренцията е слаба. На вчерашния търг само за две от позициите се явиха по двама кандидати - за Югозападния и за Южния централен район. В София енергийното обследване най-вероятно ще се прави от единствения кандидат - "Екоинженеринг" ЕООД, а в Северозападния регион - от "Партрейд".

Предстои да се отворят и офертите за последната поръчка преди кандидатстването на собствениците - фирмите, които искат да рекламират санирането.

За тази поръчка са предвидени близо 500 000 лв. ГЕРБ обещава от 2009 г. да преобрази панелните квартали, а енергийната ефективност и в частност санирането са изтъквани от премиера Борисов и президента Плевнелиев като основен приоритет. С обновяването на жилищата беше обвързано даже решението България да се откаже от АЕЦ "Белене". Премиерът обясни, че след като се санират панелките, ще се харчи по-малко ток и няма да има нужда от нова атомна мощност.
По този повод президентът Плевнелиев пък каза, че България има 770 000 панелки. Ако те не се санират, след 10 години 2,7 млн. българи ще бъдат на палатки, но с атомна електроцентрала.

Подготовката за саниране на панелен апартамент струва 190 евро, които ще бъдат поети от държавата, ако блокът спечели европроект. Всяко семейство ще трябва да отдели средно по 5000 лв., за да се включи.