Санирането в половин България удари на камък

Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат. И втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лв. от ОП "Регионално развитие", предназначени за енергийна ефективност, се препъна, съобщава "СЕГА".

Обратно в новината

Коментари - Санирането в половин България удари на камък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Санирането е поредния популизъм на властта! Разчита се,че народът е неграмотен,правно неподготвен и лесно манипулируем! МРРБ има законови проблеми по реализирането на санирането! Проблемът се казва: незаконни остъклени балкони! Докато имаме незаконни остъклени балкони няма как до тях да се долепи нещо което е законно! Това е като умножение по нула няма как и един милион да умножиш по нула все ще е нула! :-) Но тази математика куца на оффроуд маниачката и министърка по случайност лиляна павлова :-) Затова преди санирането точка първа е: УЗАКОНЯВАНЕ ЧРЕЗ ПРОМЕНИ В ЗУТ НА НЕЗАКОННИТЕ ОСТЪКЛЕНИ БАЛКОНИ!

РЕШЕНИЕТО ( нерегистриран ) 10.04.2012 15:49 Нещата са прости. Не обръщайте внимание на обезумелите комсомолски секретари и охранители на партийни вождове от миналия век. НЕ ПРАВЕТЕ НИКАКВИ СДРУЖЕНИЯ , ОБЩИ СЪБРАНИЯ И КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА КОЛЕКТИВНА СОБСТВЕНОСТ !!! Те нека си назначават каквото си искат и правят каквото си искат. Не ги допускайте до домовете си !!! Гонете ги !!! Не се вързвайте на благите им приказки !! Те са по страшни и от пладнешките крадци. ТЕ ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ИМАТЕ - ЖИЛИЩЕТО ВИ !!

АЛОООО, ВИЕ ОТ ПАНЕЛКИТЕ..., ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В БЕТОНЕН ГАРАЖ? 10 САНТА СТОМАНОБЕТОН ОТВСЯКЪДЕ И... АЙДЕЕЕЕ, ЖИЛИЩЕ БИЛО.. ТИЯ МНОГОЕТАЖНИ ГАРАЖИ ГИ ПОСТРОИХА СЛЕД СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК, КОГАТО ВСИЧКИ РЕШИХА ДА СТАВАТ ГРАЖДАНИ. ЦЕЛТА УЖ БЕШЕ ДА СЕ ПОЕМЕ ВРЕМЕННО ОГРОМНИЯ ПОТОК... СЕГА ОПИТВАТ ДА НАПРАВЯТ ОТ ГАРАЖИТЕ ВИ НЕЩО КАТО ДОМ. ИСКАТ И ДА ВИ ПЛАЩАТ ПОЛОВИНАТА. КОЕТО Е НЕСПРАВЕДЛИВО КЪМ ТАКИВА КАТО МЕН. АЗ СЪМ СИ ИЗРАБОТИЛ И ПЛАТИЛ ЗА ИСТИНСКО ЖИЛИЩЕ. И ПЛАЩАМ СМЕШНО МАЛКИ СУМИ ЗА ПАРНО. АМА ВИЕ РЕВЕТЕ И РИЕТЕ СРЕЩУ ПОДАРЪЦИТЕ. А ТАКА! ЗАЩО ДА ВИ ДАВАТ ПОДАРЪЦИ ЗА МЪРЗЕЛА? КАТО ОСТАНЕТЕ НА ПОЛЯНАТА СЛЕД ВРЕМЕ, ЩЕ СИ ДАВАТЕ ВСИЧКИ ПАРИЧКИ ЗА ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА. ЗА МЕН Е ДОБРЕ, ЗАЩО ДА ВИ УЧА НА АКЪЛ...

назна4ете некой циганин, ченге или доносник бе - те нормалните вече не са в бъльгария

луд умора нема на 60 години ще тегля заем с 300 лв заплата

"не се намери фирма, която иска да е проектен мениджър на програмата" --- тогава държавата да създаде дружество без да има за цел печалба и да наеме за срока на действие на дружеството специалисти ....

Както всяка мислена-недомислена "гениална" идея на герберистите.

Нашият блок е построен през 1989г. сменени са хоризонтални и вертикални щрангове, дограма вкл. на стълбището, топло изолация на външните стени, в момента се монтират новите топломери и водомери предстои подмяна на асансьора... за какво саниране ми говорите като има сгради къщи в центъра от началото на миналия век без да са ремонтирани те не са ли опасни...тях няма ли да ги санирате та опряхме до панелите...то на новите кооперации им течат таваните и им пада мазилката а са на по 5-10 години...Но трябва да се вземат пари от някъде, а то се знае от кой?

Е няма как да стане това и тоя със столчето. В Германия са стабилни склета, предпазни мрежи, тръби за отпадъците и т.н.

Българинът - вечното мрънкало. Ако е така - защо е така, ако е обратното - а защо не е така! Нема угодия на глупав човек - той от всичко разбира!

Само за добрата свиня няма лоша помия. И за блюдолизците няма лоши огризки.

ми когато изкат зорлен да те направят роб на некоя банка и да ти вземат хлеба от устата и залъка на децата ти? То работа нема те заем ще ни карат да теглим! ОСТАВКИ! ОСТАВКИ! ИМПИЙЧМЪНТ! ДОЛУ ГЕРБЕРАСТИТЕ ОТ ВЛАСТА! МРЪСНИ КОРУМПИРАНИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!

Много искате да лапате, не става така. Ако си ограничите лапането до 20-30 процента от общата сума ще има далавера за всички. Вие искате 100 процента отгоре и затова ние ще си седим с несанирани панелки, вие ще си седите "гладни" от тази далавера. После само да не се чудите защо хората не обичат ББ и защо Герб-чето му губи рейтинг - делата показват какви сте, не думите.

Това е отражението на управлението във Б-я, некомпетентно, висящо на протъркани конци.

Гледам , че тук са се навъдили големи спецове по панелките ! Все пак да си светна как са се появили и за какво строени те. Панелките са измислени и са ползвани в началото при строени на големи комбинати за да имат къде да живеят строители докато построят комбината който се строи години ! В последствие някой решава , че ако се по укрепят малко ези панелки ще могат да изкарат повече от предвидените 20г и така стигат до 50г. и сега гледам някой реши , че може ли да изкарат 100г . 50-60г. и всичко след това е бонус за панелките ! Да не забравяне , че българина е правил какво ли не в панелките с което и още повече прецакал живота и се чакат да почнат да падат !

Няма да цитирам какво е казал знаменитият възрожденски строител на турския паша, преди строежа на моста при Бяла, но знам само, че е заложил честта и главата си! Защото е знаел какво, колко и как да го направи! Нашият, тук пишещ "инженер", страда от липса на техническа информация! Сградите и съоръженията у нас, преди и след 9.Х.1944 г., се изпълняват по определени норми на т.н. противоземетръсно строителство! Темата е много обширна, но всички проекти на сгради и съоръжения, проектирани от правоспособни архитекти и инженери и преминали изискуемите от правилниците контроли са оразмерени на земетръсни въздействия! Така че, няма по-малка или по-висока устойчивост на земетръс!

`бах ти лъжците! 5000 лв. на апартамент плюс още толкова за шменти измишльотини и документи! В момента нашата ЖСК, строена 1949 г. (скелетно-гредова стоманобетонна конструкция с тухлени стени и подпрозоречни парапети, известна като масивна ст. б. конструкция) я санираме с Неопор! Сумата, която ще заплатя за 120 кв. м. апартамент, е малко под 2000 лв.! Какви ти 5000 лв., какви смешки и свободни съчинения на далавераджии!

прочети какво означава саниране и тогава ръси глупостите си. Не е само neopora ти, а и всички инсталации ел., ВиК,топло) покрив, мазе и входното помещение на блока.

След 15-20 години,колкото живот им дават на панелките,може нас вече да ни няма,нито пък тези дето командват сега,пък може и България да няма така както е тръгнало.Това е жив рекет!Да си гледат работата,имота си е мой и аз ще реша какво да правя с него.Я,гледайте колко са се загрижили за нас управляващите,да помислят за заплати и работни места,че хората умират от глад.Просто 22 години не улучихме на управляващи!

Точно панелното строителство е земетръсноустойчиво. Останалото е бля-бля за наивници. Що се отнася до връзките и заварките, това са си чисти измишльотини на строителния бизнес на които никой не купува скъпото и нискокачествено ново строителство.

Поздрави от Калифорния, тук е много приятно, полета беше супер. Харесва ми, но хората не са такива бълъци и няма далавера като във България.

връзките м/у панела се прави със "стоманени електроди" и заварката ако не е изложена на атмосферно влияние т.е ."запечатана" прави със строителните стомани единна сплав която може да издържи практически вечно- докато не корозира.Иначе Айфеловата кула да беше паднала преди70 год.по твоите инженерни изчисления.

Елементите на Айфеловата кула постоянно се сменят. Много отдавна няма нито едно останало парче метал от изграденото в началото.

Ето ви съвсем официален рекет от тъй наречената "държава".

Куче касичка, бабичка касичка , панелка касичка :)

И тояга за касиера. Това го чака у дома :)))

а мене ме интересува кога ще почант да падат тя дето са строени началото на 70те че и по-рано :с *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не мога да разбера защо всички управляващи смятат хората за пълни олигофрени и крепостни селяни, които са длъжни безропотно да се съгласяват със всички пладнешни грабежи извършвани от тях от топлофикации, енерго, В и К и др. За смяна на дограма съм дал 2500лв., за изолация 1500лв., смяна на щрангове 150. лв и от всички семейства за ремонт на покрив 250лв. всичко 4400лв. апартамента ми е сравнително голям - тогава другите 5600лв. които ги искат управляващите къде отиват и защо ни рекетират!!!!! Браво на гърците с тях не смеят така да се гаврят!

Нещата са прости. Не обръщайте внимание на обезумелите комсомолски секретари и охранители на партийни вождове от миналия век. НЕ ПРАВЕТЕ НИКАКВИ СДРУЖЕНИЯ , ОБЩИ СЪБРАНИЯ И КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА КОЛЕКТИВНА СОБСТВЕНОСТ !!! Те нека си назначават каквото си искат и правят каквото си искат. Не ги допускайте до домовете си !!! Гонете ги !!! Не се вързвайте на благите им приказки !! Те са по страшни и от пладнешките крадци. ТЕ ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ИМАТЕ - ЖИЛИЩЕТО ВИ !!

Да дойдат да поживеят нашите любими ръководители една година в панелните ни апартаменти и с нашите доходи, пък тогава нека санират. И с безпризорните кучета и котки да се справят. А като се справят - тогава ще им повярвам.

Може би искаш да ме убедиш , че панелките като конструкция и изпълнение са по неблагонадежни от новите кооперации строени с евтин турски цимент. Какви са качествата на този радиоактивен ТУРСКИ цимент ще ги видим при първото по сериозно земетресение. Панелките ще устискат защото те бяха конструктивното решение което бе наложено след земетресенията в Стражица и Свищов. МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ , ЧЕ СЪВРЕМЕНИТЕ ПОСТРОЕНИ С ТУРСКИ ЦИМЕНТ КООПЕРАЦИИ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА СРУТИЛИТЕ СЕ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ СГРАДИ!!!

1chovek

Това масово саниране, в този си вид, е абсолютно обречено на провал. Първо ще излъжат хората да направят етажните си собствености - дружества (т.е. юридически лица), за да може да кандидатстват, след това да вземат този кредит, а който не плаща - ще отговаря с имота си и в този случай специалната защита на единствен имот по ГПК няма да е в сила. Т.е. ако спрете да си плащате това саниране може да останете без имот, тъй като той ще е обезпечение на кредита. Отделен е въпроса, че на мен и 5000 лв са ми много - с по-малко мога да си санирам жилището и сам - с частна фирма, а 10 000 лв (колкото е предвидено като цяло) не ми побира акъла за какво ще са? Сменил съм си дограмите, както и тръбопроводите с полипропиленови, само външна изолация трябва. Та тая изолация е не повече от 2000-2500 лв. И доста хора са в мойто положение, т.е. изобщо не им трябва тази глупост, от която някой ще забогатее доста. Ако са точни - нека да възстановяват суми на хора като мен, които са си сменили сами дограмите например? Ама знаете ли кога? На кукуво лято!

ЩЕ СТАНЕ ЩЕ СТАНЕ ДОБРОНАЗОРНО

Ей уникална снимка, отражение на цялата ни действителност. Седи апапина, на неизвестно каква височина, без осигуровка, без каска, на старо пластмасово столче и ръга с лявата ръка по някаква историческа фасада. В Германия за такава работа и работодателя и поръчителя и изпълнителя влизат с двата крака и не виждат обект докъто са живи. Е това е, толкова си можем, такова ни е и управлението, виси на някакви протрити конци и маха във въздуха безполезно.

Лелееее, тоя цирк край няма! "служебно назначаване на изпълнители"?! Е те тоя термин никъде не съм го срещал в Закона за обществените поръчки! Лошото е че народа толкова много изпростя и изкьоровя, че изобщо не усети как мутренско-мафиотската коалиция на ГЕРБ със всички удобни за нея окупираха и завзеха за дълго време цялата държава! Тиквата вече си е и коалиционен партньор с Първанката, Цвък боготвори циганията, че даже и Парламента озвучи с нея, мангала Костов си предложи услугите за връщането на шистовия газ, на оня, дал хонорара на Доган за "Цанков камък", мутрата много умело му изрежисира подаряването на държавна концесия без търг и за без пари, затварят селски бензиностанцийки с оборот 100-200 литра дневно заради липса на датчици, свързани с НАП, а спонсорът на Мутрата все още си ни се присмива и остава "недосегаем" за неизпълнението на законовата разпоредба в Нефтохим-а ... а там се краде яко акциз и ДДС - ма то пак и тва ДДС върху акциза го няма никъде по света - абе ЦИРК! Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! ... МА ЛОШОТО Е ЧЕ НЕМА И ТОЛКОВА ПРОСТ И ЗАСПАЛ НАРОД!

Абсолютно си прав. Подкрепям изказването ти.

След като опукаха и унищожиха всичко което стърчи над земята , башибозука от Герб се е заел да ликвидира и пречещите на погледа им панелни жилища. Не можели да виждат светлото европейско бъдеще. Това бъдеще е същото като комунистическото към което ни води Тодор Живков и другарите му от партизанския отряд Чавдар. Сега техните охранители и внуци са се заели да продължат делото на бащите и дедите си. Мотото е : СЛЕД НАС ПОТОП. Природното бедствие наречено Герб трябва да бъде изхвърлено на бунището. ЗАРАДИ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГО НАПРАВИМ !!!!

Измишльотина комсомоска на аматьора Плевнелиев. Бил строител, тоя човек няма и ден рабора в живота си, а стрителство е виждал само през прозореца на автомобил, за да не си изцапа краченцата.

Споко бе брато, то на Плевенлиев му дреме на шливера, виж че всичко са имитация за наивните. А той човека си е на великденска раходка до Щатите уж да се срещал с О'Бама, за наша сметка, разбираш ли, за твоите и моите пари.

Защо господа управляващи сте се загрижили толкова частната ни собственост да се преобразува в КООПЕРАТИВНА под формата на някакви измислени и обречени на фалит СДРУЖЕНИЯ ??? Защо държавата не се интересува в какаво състояние е нейния сграден фонд ??? Защо общините не погледнат в какво състояние са общинските сгради , болници , училища??? ЗАЩО НЕ ВИДИТЕ ВАШАТА ПУБЛИЧНА И ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ ??? зАЩО НЕ Я САНИРАТЕ И НЕ ДАДЕТЕ ПРИМЕР КАК ТЕЗИ ОБЩИНСКЕ И ДЪРЖАВНИ КЕНЕФИ И УЧРЕЖДЕНИЯ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В ЕВРОПЕЙСКИ?? Нямате пари ??? Ами ние откъде да ги имаме ?? От високите заплати, от пенсии?? Защо не видите в какви коптори са производствените згради на ВАШИТЕ ИНВЕСТИТОРИ !!!! Защо не ги санирате тях !!!! Защото единственото което остана е да оглозгате парите които харата са заделили за едното си погребение. Вие сте по опасни и от БАШИБУЗУКА !!

Бъркаш, Крас. Скоро г-н главния архитект на София че изцепи, че започвало санирането по тази програма и на обществени сгради. НО, забележи - парите за тази цел щели да бъдат заделени от бюджета, т.е. ще се санират пак на наш гръб! И какво сега - на нас като данъкоплатци красотата на сградите - частни и обществени, ще ни излезе през носа по две! Ай сиктир бе!

Да видим, кой ще изкара 2000000 българи на палатки!

ГЕРБЕРСКИЯ БАШИБОЗУК.

Нека герб санира както говори един малък град.Да видя да си направя сметката и тогава ще реша.До сега много приказки а полза никаква.

ми ся ко ши прай мумчето случаен президент а?))))

Те за тия 5000 лв на апартамен да не дават нови апартаменти . При нас изолацията ни беше 500лв и за тръбите още 100лв .За подмяна на дограмата сме дали не повече от 2000лв на апартамента и за общите части на блока . Сега всичко ни е ново .Само скубят и слагат разни фирми където си нямат и понятие от строителство.

"Само скубят и слагат разни фирми където си нямат и понятие от строителство. " - вярно, обаче чии са фирмите ?

Ква е тази изолация за 500 лева май нещо не си на ясно или си голяма овца и са ти я направили с тоалетна хартия!!!

Айде тоз умник президента да ми каже от къде бедният народ ще извади по 5000лв. когато едвам смогваме да си плащаме сметките и храним и ибличаме децата. Няма лошо в цялата работа, стига доходите да ни бяха като тези в европата към която уж сме, но само по цени.

Ако се прави само топлоизолация ще ви струва около 35-45 в зависимост от материала!!!Това ако си наемете някоя бригада!!Ако се хванете с някоя от фирмите които ще ви набутат управляващите ще ви излезе двойно!!!Отделно че ще плащате и лихви по тези заеми които ще ви задължат да вземете!!Сметнете още веднъж...ако имате за саниране 100 квадрата ще струва 300-350 лева с обикновените материали....не разчитайте фирмите да ви сложат от скъпите материали!!Ако пък се топлоизолира целия блок бригадите ще ви направят и отстъпка за разлика от големите фирми!!

Я ПАК 100 ТЕ КВ.М.КОЛКО СТРУВАТ

какви санирания какви пет лева ти се въртят в главата бе ??? Не виждаш ли, че целта е да ни вкарат в тези обречени на фалит ТКЗС-та наречени общи събрания и сдружения. Фалита на ТКЗС-то е фалит и на самия теб. Губиш собствеността си с която си влезнал в СДРУЖЕНИЕТО. Това е толкоз просто и логично, че дори не се нуждае от коментар.

link Правителствата отчаяно се нуждаят от пари за да могат да останат на власт.Търсят всякакви начини за да се сдобият с пари. Да отнемем властта на шибаното правителство! Да бъдем СВОБОДНИ!

От цялата работа ще спечелят банките. За енергийна ефективност, даваха 20 % отстъпка при купуване на качествен климатик. Тази отстъпка прибира банката, като ти предоставя безлихвен заем. Ако си имаш парите и искаш да купиш такъв климатик, отстъпка няма. Излиза че тези отстъпки се правят за да намират работа на банките. Така вместо климатик с СОР над 5 купих климатик с 4,5 от което губя аз и планетата. Но интересите на банките са запазени.

Както пише в началото ,пари ще се дават само при свършена работа.Това означава някой балък да кандидатства за проекта, да набие една торба пари и да чака до края на дните си държавата да възстанови парите.Но понеже тя няма ще го д.ха.

Може да си помисля да се санирам ако се случат следните неща: 1. Топломера е вън от апартамента, ако искам пускам, ако искам -не пускам. Ня сградни и други глупости такси. 2. Пак там е и водомера, няма общ водомер, няма обща вода. 3. Пак там до топломера и водомера се намира и газомера. Ако искам си ползвам ток, газ или парно, те тогава може да говорим за икономии. Ама туй си е пълна химера за България ........

КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ СА РЕШИЛИ ДА ТЕ ВКАРАТ В ТКЗС-та. Затова ти предлагат да влезеш със собствеността си в СДРУЖЕНИЕ което си е чиста форма на кооперативна собственост. Всичко ще се плаща обкщо - и водата и тока и парното. Възможно е със закон да направят и жените общи. Защо трябва да има семейство? Така ще се размножаваме като кучетата. Впрочем гербаджиите ни възприемат като такива.

само да уточня че панелките не са точно наследство от соцализма а тръгват от западна германия. първите панелки могат да се видят и до ден днешен в западен берлин. разбира се, в много по-добро състояние от нашите поради по-качествено строителство и разбира се поради постоянната им поддръжка.

Предложи по- здраво строителство от желязо-бетона и по-мащабно такова от строителни войски и след това си показвай инженерните способности.Ще паднат панелките ама ..друг път.(За справка колко пъти взривяваха мавзолея такива умници като теб)

Чичо ми живее в Москва от 30г. Миналата седмица ни беше на гости и каза, че в Москва масово се събарят соц-панелките, а на собствениците се дават нови апартаменти. Просто няма смисъл да се вкарват пари за ремонт на нещо, което ще издържи още само 20-30г. Не съм сигурен, но мисля, че панелките не се издръжливи много и на земетресения

Ал

Значи в Москва раздават жилища? Старо за ново? Майтапчия! Само да те светна, че панелките са най-устойчиви на земетресения.

Не само в Москва, а из цяла Русия. Имам роднини в гр.Перм - ситуацията е същата. Събарят старото и строят нови жилища.

"Саниране" е възможно само и единствено на ЦЯЛА СГРАДА. Не е възможно саниране на отделен апартамент - правете разлика между реално свършена работа и отбиване на номер. Не може да направиш укрепване на конструкцията на своя апартамент, без да се интересуваш от конструктивното състояние на цялата сграда.

Отново "умни " приказки от неразбиращи управляващи: "Като се санират панелките разходът на ток ще е по-малко. Санирането не е само обличане на една сграда с изолация. Панелките се нуждаят от пълно конструктивно обследване на връзките между монтажните елементи, от подмяна на вътрешнити ВиК и ОВ инсталации и т. н.

Бравос! Сега като удари на камък и в другата половин България, ще стане 100% хард рок саниране!!!

Aбсолютна гавра. Kоито иска да ги търпи. поздрави от Mонреал