Компанията трябва да прилага цени за разговори към мобилна мрежа не по-високи от 0,250 лв. с ДДС - за силен трафик, и 0,208 лв. с ДДС - за слаб трафик, съобщиха от комисията.

До ценовото ограничение се стигнало, след като анализ установил, че предложената от БТК цена за разговори към мобилни мрежи, която трябва да се прилага от 1 юли, не отговаря на наложените ограничения, взети с решение на КРС миналата година.

Извършената от регулатора проверка показала още, че цените за повиквания към мобилни мрежи, които БТК прилага от юли, не са предварително одобрени от КРС. Заради това комисията ще предприеме мерки за налагане на санкции на дружеството, обясниха от пресслужбата й.

На 30 март Върховният административен съд (ВАС) задължи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проучи предприети ли са действия от КРС за намаляване на цените за терминиране от фиксирана в мобилна мрежа.

От 1 юли "Виваком" намали още веднъж цените на разговорите от фиксиран към мобилен телефон, пусна компанията по-късно днес съобщение по повод  становището на КРС.

От началото на месеца минута разговор от фиксиран към мобилен телефон е вече 25.8 и 21 стотинки, съответно в часовете на силен и слаб трафик, добавят от телекома. Преди 1 юли потребителите са плащали 39 и 31 стотинки, посочват от "Виваком", като отбелязват, че това е най-сериозното намаление на цени за разговори от фиксиран към мобилен телефон до момента.

Спорът между "Виваком" и регулатора реално е за разлика в цената между две десети и осем десети от стотинката при силен и слаб трафик съответно, обясниха от компанията, цитирани от БТА.

Новината е актуализирана в 16,40 ч.