Найденов посочи, че ако опрости на всички автоматично наложените санкции, ще последва спиране на средства от Брюксел.
"Бившият министър на земеделието опрости в миналото назад наложени глоби. България беше санкционирана до момента 90 милиона. Аз няма да съм този министър, който заради бълхата ще изгори юргана, защото от другата страна залогът за следващата година е милиард и двеста милиона", мотивира се министърът, цитиран от БТА.

По думите му проблемът е, че през 2009 г. са заявявани определени площи, които в 2010 г. са били изплатени на животновъдите, но когато са закупени сателитните изображения, се вижда, че част от тези площи не бива да бъдат подпомагани. Найденов отбеляза и фрапиращи случаи, като декларирани за подпомагане гробища, язовири, дъбови гори. "Това ливади ли са", попита министърът.

Наложените санкции за 2010 г. засягат 5800 бенефициента за средства в размер на 20 млн. лв. За близо 96% от санкционираните бенефициенти е доказано, че има нарушения, останалите 4% ще се разглеждат допълнително, обяви Найденов.

Той обясни, че от 1 май работи комисия, към която всеки от животновъдите може да се обърне с молба за преразглеждане на санкцията и заяви, че ако комисията реши, че може да се отмени или намали санкцията, той ще го направи. Молбите ще се приемат до 20 май.
"Санкциите са наложени административно от ДФ „Земеделие” и аз, като управляващ орган, мога да отменя всяка санкция, но на базата на доказателства, че това може да се случи. Разчитах това да го обсъдим утре на Консултативния съвет, а не днес в условия на някакъв протест”, заяви още Найденов, цитиран от "Фокус".

По обяд над двеста фермери от цялата страна се събраха на протест пред МЗХ, заради спрени субсидии и недоволството си от действията на министерството, предаде БГНЕС. Ресорният министър Мирослав Найденов не пожела да се срещне с тях  и остана в кабинета си. Той отново подчерта, че няма как държавата да поеме вината за разминаванията в очертаните земи.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Г-н Борисов, ако е възможно, спрете погребването на животновъдите", "Д-р Найденов, ликвидатор на животновъдството", " Проклети да сте властници, що съсипахте България и народа".

„Причината е, че бяха наложени нови слоеве и новите снимки, които са направени, не съвпадат със заявленията, които са подали животновъдите и се получава едно голямо разминаване. От министерството продължават да казват, че вината е във фермерите, но аз не виждам къде е тук вината на фермера, след като той е подал заявление и е кандидатствал по определени правила. След това са променени правилата и бенефициентът попада под санкции”, коментира Бойко Синапов – председател на Националната асоциация на животновъдите.

Фермерите поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов и излязоха с протестна декларация, в която настояват в срок до 15 май да бъдат изплатени всички агроекологични плащания за всички бенефициенти, при които не се налагат допълнителни изчисления относно намалени площи, а за всички останали бенефициенти това да се случи до края на юни.

В старозагорското село Калояновец, на въпрос - защо животновъдите протестират, след като няма забавяне на средствата, министър-председателят Бойко Борисов отговори: „Защото ги карат една част от тях. Същите тези едно време се въртяха около мен и като им видяхме акъла, просто ги отстранихме. Милиарди изсипахме в земеделието и във всички области – тютюна, зърнопроизводството. В момента има само няколкостотин от хилядите, които изплатихме”, каза премиерът.

*Новината е актуализирана в 12 часа