Това коментира Иво Прокопиев пред bTV по повод обвинението, че е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъпление по служба при приватизацията.

"Сделката за продажбата на държавния дял в енергодружеството е била контролирана и одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), Агенцията по приватизацията и Министерски съвет. Ако е имало нередности, те са оргнаните, които трябва да вземат отношение, а самият надзор е одобрил проспектите за публичното предлагане", подчерта издателят на "Капитал" и "Дневник".

Той спомена по име премиера в оставка Бойко Борисов, бившия шеф на КФН Стоян Мавродиев, не и шефа на Агенцията за приватизация по онова време Емил Караниколов.

Прокопиев припомни, че Мавродиев лично е одобрил проспектите за публичното предлагане на дружеството, а АПСК е провела продажбата. Според бизнесмена нарушение при продажбата няма.

Той беше категоричен, че делото е скалъпено и е клевета, която прокуратурата разпространява два месеца преди изборите. По думите му той самият не разбира обвинението.

„Попитах за допълнителна информация, тъй като нямам отношение към тази сделка. Независимо, че нямам пряко участие, прокуратурата е избрала едната от трите сделки и е навързала политическия си сюжет”, коментира Прокопиев.

Издателят попита, че, ако е имало нередности - защо не е обвинен и за другите две продажби – за дяловете на ЧЕЗ и Енерго Про, защото е инвеститор и при посредниците, осъществили другите две сделки - ЦКБ и ПИБ.

Прокопиев припомни, че в периода на сделките дори не е бил в страната, а инвестицията му в „Алфа финанс холдинг”, който притежава инвестиционния посредник по сделките „Булброкърс”, няма никакво отношение.

При борсова сделка пазарът определя цената, а не оценител, добави собственикът на "Икономедиа". Според него атаката на държавното обвинение идва в отговор на редакционната политика на двете издания, които по думите му са „очевидно неудобни за корупционния картел”.

Още вчера Прокопиев обвини Бойко Борисов и Делян Пеевски за атаката срещу него. Той определя ситуацията като "коледна честитка" от депутата от ДПС и премиера в оставка, изпратена чрез главния прокурор Сотир Цацаров".