Прокопиев е привлечен днес като обвиняем по досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП), по което обвиняем вече е бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на ексвицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокопиев е обвинен в това, че в периода май-юни 2011 година, в съучастие и като помагач на Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Обвинението е за длъжностно престъпление по приватизация на държавна собственост, от което са настъпили значителни вредни последици, и за което законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Не се съобщава какво точно е извършил Прокопиев, но инвестиционен посредник на сделката е quot;Булброкърс" - част от дружеството "Алфа финанс холдинг", което се контролира от него.

На бизнесмена е наложена най-леката мярка за неотклонение - “Подписка“.

Разследването по делото продължава, се казва само още в лаконичното съобщение.

По-късно Прокопиев заяви, че обвинението на прокуратурата е абсурдно и нелепо, нямащо нищо общо с фактите и правото. Той определи ситуацията като "коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена чрез главния прокурор Сотир Цацаров".

Малко преди Нова година Трайчо Трайков беше обвинен в умишлена безстопанственост, с която е нанесъл щети на държавата за близо 21 млн. лева.

Според прокуратурата, в периода май - юни 2011 г., като министър, упражняващ правата на собственост на държавата като акционер в капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, и като принципал на "Държавна консолидационна компания" ЕАД (ДКК), не е положил достатъчно грижи за запазването на повереното му имущество и държавните дялове са продадени на занижени цени. 

Дянков пък е призован на 18 януари, за да му бъде повдигнато обвинение. 
Първоначално прокуратурата заяви, че не може да го открие на адреса му в България и ако не бъде намерен, ще бъде обявен за издирване. Той обаче веднага се свърза с разследващите и заяви, че е готов да им съдейства, макар да смята, че не е нарушил закона.

Според обвинението Дянков и Трайков реално са ощетили пенсионерите, защото приходите от сделката са постъпили в Държавната консолидационна компания, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в сребърния фонд. Това било изцяло идея на Дянков.