Това заяви министърът на транспорта Александър Цветков във Варна. Той посочи, че ограниченията са въведени за 5 часа през август, само в първокласната пътна мрежа, и по никакъв начин не възпрепятстват превозвачите, съобщи Дарик.

Заповедта за забрана за движение на товарни автомобили в петък и неделя през август изненада и предизвика недоволството на превозвачите. България ще се прослави като единствената държава, която в работен ден ще спре движението на тежкотоварните автомобили. Това го няма никъде, коментира пред "Фокус" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП), във връзка със заповедта на министъра на транспорта.

Според разпоредбата целта на въвеждането на това ограничение е осигуряването на по-висока безопасност на движението по пътищата и улесняването при придвижването на пътуващите към българските курорти през летния сезон, най-вече в дните петък и неделя. В този период на годината трафикът по пътищата на страната и задръстванията се увеличават. Тежкотоварните автомобили допълнително усложняват пътната обстановка, като създават условия за образуването на колони от автомобили и предприемането на рискови изпреварвания от водачите, което повишава опасността от пътнотранспортни произшествия, се отбелязва в заповедта.