Това се оплака пред "Фокус" Илиян Филипов, собственик на компания за превози в Европа.

Миналата седмица два български товарни автомобила са били запалени от стачници в района на бензиностанция между градовете Инофита и Тива. Гръцките шофьори на тирове стачкуват заради драстично намаляване на цените на лицензите за товарни превози. 
 
„Всички големи кръстовища са завардени от стачници с камиони и ремаркета. Улиците се кръстосват от пияни и гневни шофьори. Под влиянието на алкохола стават неудържими при поява на негръцки камиони", разказа Филипов. Има случаи на побой и палежи, надупчени гуми, хвърляне на камъни по прозорците, отнемане на документи.

„Полицаите са стояли и са гледали, те влизат вътре в кабината при шофьора, даже са вадили нож, заплашвали са го”, описа той ицидентит от миналата седмица. 

Тази седмица, само в началото й, също има три сигнала за инциденти, заяви председателят на Асоциацията на превозвачите Миролюб Столарски. Министерство на транспорта знае за случаите.

В консулството на България в Солун не е постъпвало оплакване от български шофьори заради стачките в Гърция, каза говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Нямало информация и за инциденти с наши шофьори. 

Български съюз на товарните превозвачи готви мирен протест – поход в отговор на вандалските действия, каза Валентин Бянов, председател на Български съюз на товарните превозвачи. 
„Ще организираме един поход към гръцките контролно-пропускателни пунктове, ще подготвим стикери до края на седмицата”, заяви Бянов. Той заяви, че не предвиждат затваряне на пътищата.

Министърът на транспорта Александър Цветков е изпратил нота чрез Министерството на външните работи до посолството на Гърция в София. В нотата се посочва, че българската страна изразява огромната си загриженост във връзка със зачестилите през последните дни нападения над тежкотоварни моторни превозни средства с българска регистрация, извършващи превоз на територията на Гърция.

Българската страна изразява категоричното си несъгласие с подобни действия и счита, че подобно поведение от страна на гръцките граждани е недопустимо.