В края на месеца цената на яйцата падна до 22 стотинки. През април Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ пада с 1,2 на сто до 1,473 пункта, а спрямо пиковите стойности през март понижението на ИТЦ е 4,4 на сто.

В края на април 2012 г. ИТЦ е с 3,4 процента по-ниско ниво от същия период на 2011 г. През този месец цената на захарта, ориза и лещата падна с около 2 - 4 процента, а цените на брашното и фасула се движат около нивата от март. Олиото поскъпва с два процента / пет стотинки/ за месеца на база до 2,52 лева за литър. Промяната на цените на млечните и месните произведения през април спрямо март е в диапазона плюс минус 1 - 3 процента. На годишна база яйцата обаче поскъпват 56 процента - през април 2011 те са се продавали на едва по 16 стотинки.

Спрямо април 2011 година фасулът поевтинява с 18 процента, а местните произведения и рибата в диапазона 2 - 12 процента. Млечните произведения поевтиняват на годишна база с около 3 процента. В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на оранжерийните краставици (11,7 на сто), салатите (23 процента ), картофите (9 процента) и зелето (2 на сто). Поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при оранжерийните домати (29 на сто) и зрелия чесън (5 на сто), а ябълките, бананите и цитрусовите плодове са поскъпнали на месечна база в диапазона 1 - 11 процента.

В сравнение с април 2011 г. има ръст в цените на бананите и цитрусовите плодове в порядъка на 4 - 10 процента.

На годишна база оранжерийните домати поскъпват с 13 процента, а оранжерийните краставици с 35 процента.

При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава спад на цените на годишна база, като най-силно изразен е този спад при цената на картофите, зелето и чесъна - с около 50 процента. Цената на зелената салата през тази пролет е с 6.5 на сто по-ниска, а ябълките се търгуват с 33 на сто по-евтино в сравнение с миналата пролет.