На летателната площадка в с. Драгановци днес и утре ще бъдат представени повече от 40 летателни апарата от цялата страна - пара и делта планери, ултралеки самолети, балони, хеликоптер. На откриването присъства и министър Томислав Дончев.

Авиошоуто край Габрово се провежда за трета поредна година и събира български изследователи, производители и търговци на парашути, парапланери и свързано оборудване, делтапланери, ултралеки самолети, безпилотни самолети, авионика, негорими покрития за авиацията и др.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма участва ежегодно в семинарната програма на събитието и подпомага финансово присъствието на български авиационни компании на международното авиоизложение във Фридрисхафен – най-голямото изложение за постижения на науката и приложението им в авиацията, подчерта министър Трайков.

Според него имаме производители на парашути и парапланери, които са силни на международните пазари, в авиониката също имаме добри постижения. Това показва, че освен хоби, в летенето има и бизнес. Във всяко хоби трябва да се види дали има и бизнес, за да се живее по най-добрият начин – летейки, допълни министърът.

В рамките на изложението се провежда и семинарна част, която тази година е насочено към представяне на възможностите за инвестиции в научно - изследователска и развойна дейност и авиация.

През тази седмица Министерският съвет е одобрил сумата от 5 милиона лева бюджетни средства, които ще бъдат предназначени за Националния иновационен фонд. Това съобщи министърТрайков по време на среща с Бизнесклуба за иновации в габровската фирма АМК "Задвижваща и управляваща техника" ЕООД. По думите на министър Трайков държавата трябва да се ангажира с иновациите и в бъдеще да отделя повече средства от бюджета.

Наред с това в иновации ще инвестират и частни компании, ще има и данъчно стимулиране, допълни министър Трайков. По думите му експертите на министерството са изчислили, че общите вложения в научно-изследователска и развойна дейност трябва всяка година да нарастват с 15 на сто до 2020 година. По всички мерки и схеми от европейските програми, свързани с иновациите, има около 220 милиона лева, други 200 милиона евро по програмата за енергийна ефективност в предприятията също са предназначени за използване за иновативни технически решения, съобщи на бизнесмените министър Трайков. Те поставиха пред министър Трайков въпроса за административните пречки пред техните проекти и се обединиха около мнението, че в областта на иновативната научно-техническа дейност забавяне на проектите не бива да се допуска, тъй като след година новите решения вече не са иновативни.