Шеметна кариера очаква професионалистите в администрацията, пише в. "Стандарт". На всеки 6 месеца чиновникът ще се радва на по-висока заплата и длъжност, ако е блеснал с ум и труд.

Издигането в йерархията е заложено в административната реформа, която предлага вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Тя трябва да бъде одобрена от Министерски съвет днес. Целта е да се стимулират способните  служители във ведомствата.

На всеки 6 месеца ще се прави пълна атестация за работата на чиновниците. Досега заплатите на служителите рядко скачаха, преди да изтекат 3 години и началникът не повиши в ранг своя подчинен. С реформата отличниците могат да си докарат заплата като в частния сектор.

С промените ще се даде възможност хората с добро образование и богат професионален опит да започват работа в администрацията не с най-ниската заплата за съответната длъжност. Те ще могат да стартират направо от второ или трето ниво. Ще има и стимули за привличане на млади кадри във ведомствата.

Обмисля се нов Единен класификатор на длъжностите в администрацията (ЕКДА), чрез който ще се уеднаквят изискванията за заемане на един и същ пост в различните служби. При разработването ще се отчитат заплатите за сходни дейности в частния сектор. В държавната администрация вече ще има длъжност "стажант".

Откакто ГЕРБ е на власт броят на административните структури е намален от 115 на 106, а щатът на чиновници и полицаи е свит с близо 11 000. Да бъдат съкратени още 22 административни структури и поне 2500 чиновници, предвижда следващата стъпка от административната реформа, пише изданието.


Френска държавна служителка бе уволнена в началото на месеца, след като  написа скандална книга, в която разкрива колко малко се работи във френската държавна администрация. Книгата на Зое Шепард, псевдонимът, под който пише 32-годишната жена, се казва "Тотално зарит от работа". В нея се разказва как служителите на държавната администрация успявали да сведат 35-часовата работна седмица до 5-часова, а през останалото време се занимавали с всичко друго, но не и с работа.