Това обяви днес днес Владислав Емилиянов, генерален директор на "Транс Болкан Пайплайн", фирма, която прави предпроектното проучване на нефтопровода, след срещата с министър Симеон Дянков. Изграждането на тръбата ще донесе не само работни места, но и ще привлече български фирми в строителството, добави той. "Това е кокошка, която снася златни яйца", каза Емилиянов. На срещите са присъствали вицепрезидентът на "Транснефт", директорите на "Транс Болкан Пайплайн", както и експерти на посолството и на търговското представителство на Русия.

Стратегията на компанията е да се разработи такъв проект, че да се изключи екологичният риск. Готови сме да плащаме повече пари, но да се изключи всеки риск за околната среда, подчерта той. За подготовката на екологичните оценки досега са изхарчени около 15 млн. евро, каза Емилиянов. Засега всички усилия са насочени към ОВОС на проекта. Тази оценка беше направена, но българското и гръцкото правителство са помолили някои неща да бъдат доработени. Надяваме се през септември да предадем всички необходими документи за ОВОС в двете страни, каза той.

Българският премиер Бойко Борисов нееднократно е заявявал, че бъдещето на претролопровода зависи от екологичната му оценка. Според него обаче няма в Европа институция, която да даде положителна оценка на този проект. Българската страна е най-притеснена за туризма в региона на Бургас, особено след случилото се в Мексиканкия залив.

Няма пряка връзка между срещата днес на Симеон Дянков и представителите на "Транс Болкан Пайплайн" с разговора снощи на премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин, каза Владислав Емилиянов. Задълженията на България по предпроектното проучване за 2009 година са малко над 4,88 милиона евро. Руските и гръцките акционери са се договорили да внесат тази сума в проекта, за да няма прекратяване на дейностите. Дянков е съобщил днес на срещата, че въпросът с финансирането ще бъде решен в най-скоро време. Бюджетът на фирмата за тази година е няколко милиона евро. Текущата сума, необходима за нейната работа, е около 1,4 млн. евро, но в началото на октомври акционерите ще решат колко точно са тези задължения.

За директор от българската страна в компанията е номинирана Деница Беязова. Компанията "Транс Болкан Пайплайн" е създадена преди две години в Холандия с акционери Русия, България и Гърция с цел подготовка на изграждането на петролопровода.