Уолстрийт отвори на зелено, след като вчера се срина с почти 7%. Ръстът при различните индекси дори надхвърли 2% в ранната търговия, но при обявяването на позицията на Федералния резерв по паричната политика, индексите преминаха на червено. В крайна сметка Уолстрийт оцени положително становището на ФЕД и Дау Джоунс затвори при ръст с 3.98%, Стандарт енд Пуърс прибави 4.74%, а Насдак 5.29%.

Пазарите бяха изключително нервни преди ключовото заседание на Федералния резерв на САЩ. След заседанието централната банка на САЩ обяви, че лихвите ще останат на сегашните изключително ниски нива до средата на 2013 година.  Досегашната формулировка за лихвите бе "дългосрочно". Не е ясно дали решението, което не съдържа обещание за продължаване на изкупуването на облигации ще е достатъчно, за да спре спада на фондовите борси, коментира Ройтерс. Досега Фед е изкупил книжа за 2.3 трилиона долара, но това не успя да понижи безработицата в САЩ под 9%.

Освен това централната банка на САЩ обяви, че съществуват рискове за икономическо забавяне. Оценката на УФР за състоянието на икономиката в САЩ е, че от началото на годината растежът е "значително по-бавен от очакваното" - 0,8 на сто на годишна основа за първите шест месеца. Част от причините за това според УФР са високите цени на енергоносителите и кризата в Япония.

Търговията в Европа
бе изключително напрегната и пълна с обрати. Към 11.00 часа българско време водещият индекс DAX на Франкфуртската фондова борса потъна с над 6 на сто след вчерашния спад от над 5 процента.
Впоследствие спадът бе изтрит почти напълно. При приключване на търговията понижението му е 0.1%.
Индексът САС 40 на Парижката фондова борса премина дълбоко в червената зона със спад от 3.40 процента преди обяд, впоследствие обаче на няколко пъти пъти сменя зеления и червения цвят и затвори с ръст от 1.6%.
Лондонският FTSE 100 изгуби цели 4 процента малко преди 11 часа, но през повечето време следобяд имаше слаб ръст. Индексът има ръст от 1.9%.

Показателите, измерващи нестабилността на пазарите, днес отчитат двугодишни максимуми, приближавайки се до връхните точки, отчетени по време на финансовата криза от 2008 година, допълва БТА.

Това щеше да е десети пореден ден на спадове на световните борси, което се случва изключително рядко. Рекордът е 13 поредни дни на спад и е от 90-те години на миналия век, припомня Ройтерс.

Софикс - индексът на фондовата борса в София, която затваря по-рано, падна днес с 2,87 на сто до 378,89 пункта. За една седмица нивото на индекса падна със 7,42 процента. Широкият индекс БГ40 падна с 3,27 процента до 117,91 пункта. Поради високата волатилност на световните финансови пазари борсата уведоми, че ценовите диапозони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност, се разширяват с 30 на сто. 

Златото продължи да расте и дори успя да достигне 1773 долара за тройунция, но после падна. Петролът Брент падна под 99 долара за барел.

Русия е готова да направи интервенция на пазарите, ако е необходимо, заяви премиерът Владимир Путин. Днес рублата се обезцени с 3% спрямо долара, спадове отчетоха и руските борси под влияние на понижаващите се цени на петрола.

Големите борсови сривове