Това обясниха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Ако регистрацията е направена след изтичане на този срок, паричното обезщетение за безработица се изплаща за определения по Кодекса за социално осигуряване период, намален със закъснението, добавиха оттам.

Срокът за подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица в териториалните поделения на НОИ не се променя и е три месеца от датата на прекратяване на осигуряването.
Срокът за регистрация в Агенцията по заетостта е седем работни дни и за лицата с отпуснато обезщетение за безработица, чието изплащане е прекратено поради това, че са започнали да упражняват трудова дейност - основание за задължително осигуряване.

Ако упражняването на дейността е прекратено след 31 декември 2010 г., изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяване период, ако регистрацията в Агенцията по заетостта е направена в срок седем работни дни от прекратяване на осигуряването.

Ако регистрацията е направена след този срок, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението, посочват от НОИ.