"Търговския интерес в едно дружество не зависи непременно само от номиналния дял акционерно участие. Аз не съм чувал аргументи защо трябва да имаме 51%, освен че по този начин ще се дадат повече пари", заяви Трайков. Той смята, че "осъществяването на проекта ще зависи преди всичко от икономическата му атрактивност и наличието на инвеститорски интерес".
Попитан от депутата от левицата Петър Курумбашев, дали българската държава предвижда да отпусне някакви средства по проекта през следващата година, министър Трайков отговори: "През 2010 г. не предвиждаме ангажирането на средства от държавния бюджет или от европейските фондове. В зависимост от проявения инвеститорски интерес ще се избере подходящата форма на по-нататъшно инвестиране".
В началото на миналата седмица германският енергиен гигант RWE обяви, че се отказва от участие в проектната компания, която трябваше да изгради АЕЦ "Белене". Г-н Юрген Гросман, един от "капитаните" на европейската енергетика и президент на RWЕ, обясни оттеглянето с "изпуснати ключови етапи".
Цената на АЕЦ "Белене" е почти 4 милиарда евро. АЕЦ беше проектирана през 80-те години, след което проектът беше замразен и се върнаха към него едва през 2005 г. България се договори с Русия, че тя ще й помогне да построи обекта, който ще превърне страната в голям износител на енергия на Балканите /проектната мощност на "Белене" - 2 ГВт/.
Изпълнението на строителството беше поверено на "Атомстройекспорт", договорът беше подписан в началото на 2008 г., а през декември миналата година беше създаден и оператор на проекта, който трябваше да финансира строителството и експлоатацията на АЕЦ. Това беше Belene Power Company, в която 51% държи НЕК, а 49% - RWE.
Според плановете втората българска атомна електростанция трябваше да заработи през 2014 г.