“Цените ще са ясни в средата на ноември, но едва ли ще има промяна в сравнение с миналата зима“, съобщи Мая Христова, изпълнителен директор на “Юлен“, която стопанисва пистите в Банско.
От “Пампорово“ АД също прогнозират, че по-скоро няма да  увеличават цените. Миналата година дневна карта и в двата курорта беше 50 лв. Засега не са водени разговори с държавата за подновяване на миналогодишния бонус с безплатните карти за ски лифт. Тогава закритата вече Държавна агенция по туризма раздаде на туроператорите като антикризисна мярка 6000 безплатни лифт карти за курортите Боровец, Банско и Пампорово. 4500 от тях бяха предназначени за британския и руския пазар. Кампанията едва ли ще се повтори, като се има предвид недоволството на пренебрегнатите туроператори.
Някои туроператори тази зима се опитват сами да привлекат клиенти, предлагайки им лифт карти като бонус. “Болкан Холидейз“ например предлага две лифт карти на цената на една, става ясно от сайта на туроператора. За целта туристите трябва да направят резервация до 1 ноември в някой от хотелите “Стражите“, “Банско“, “Пирин“ и “Мура“.
“Дали ще бъдат привлечени повече туристи тази зима зависи от това дали отново ще могат да получат като бонус безплатни лифт карти“, заяви Байко Байков, зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Той смята, че на всички пазари вероятно ще има спад от около 10%“. Това е съизмеримо с понижението от миналата година.
По данни на НСИ през февруари 2008 г. България е била посетена от 10.6% по-малко чужденци спрямо същия месец на 2007 г.  Август само е задълбочил спада в посещенията на чужди туристи у нас, стана ясно от данните на НСИ. През август т.г. у нас са почивали с 10.1% по-малко туристи спрямо същия месец на м.г. Месец по-рано спадът на годишна база беше двойно по-малък - 5.8%. Пътуванията на българи в чужбина през август 2009 г. са със 7.7% по-малко в сравнение с август 2008 г.