Тя ще бъде и един много сериозен фактор в региона на Балканите, заяви за Дир. бг евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. 

- Какво очаквате да се случи по време на Председателството, ще бъдем ли приети в Шенген и в чакалнята за Еврозоната?


- Аз мисля, че не трябва да правим такива предсказания, защото никой не може да каже със сигурност какво ще се случи през следващите шест месеца дали ще влезем в Шенген или не. За мен двата важни резултата, които се постигат с Европредседателството е, че България ще стане по видима на политическата карта на ЕС и ще бъде един много сериозен фактор в региона на Балканите, като страна, която асистира, подпомага евроинтеграционния процес на нашите съседи от така наречените Западни Балкани. Това е особено важно за страни, които са непосредствено до нас - Македония, Сърбия, но разбира се и Албания, където имаме и български национални общности, които исторически са били разделени от България и идеологически са ни противопоставяли. Така, че инструментът на това противопоставяне е цивилизационния - европейската интеграция.

Това, което ще ни се случи по време на Европредседателството, е политическа видимост на България като фактор в нашия регион.

Да не забравяме и Република Турция, която е съсед на ЕС и в частност граничи непосредствено с България. Нашата страна играе една сериозна роля, въпреки сериозната критика, която има от страна ЕС към Турция, южната ни съседка е важен стратегически партньор на ЕС, не само по отношение на мигрантската криза, но и сериозен икономически партньор.

- Очертава се едно по-неспокойно Председателство - еколози протестират, предстои вот на недоверие на правителството за корупцията, ще бъде ли успешно председателството?

- Аз съм убеден, че ще имаме успешно председателство. Това е демокрацията, опозицията и всеки член на гражданското общество е в пълното си право да критикува управляващите, да протестира. Не виждам нещо по-различно от други демократични страни по света. Не знам защо трябва да се притесняваме от това, че има протести или се критикува управляващите, те затова са опозиция. Въпросът е да бъдат обосновани критиките им, да не са фалшиви аргументите им.

Когато например говорят за екологията да се концентрираме към сериозните проблеми, които имаме - големи ТЕЦ-ове, изгаряне на брикети, въглища, финните прахови частици и замърсяването на въздуха, а не да ни е основния проблем на страната дали ще има втори лифт някъде.