Защо денят започва така?

България и Северна Македония са в траур. Десетки животи изгоряха за часове на магистрала "Струма" и в село Рояк. Южната ни съседка обяви тридневен траур, заради загиналите 45 души на българския аутобан, а у нас Денят за национален траур е днес - 24 ноември, в памет на жертвите на автобусния инцидент, станал часове след пожара в дом за възрастни, който отне девет живота.

Лек спад на новите случаи на COVID-19, 3233 са те за изминалото денонощие. На този фон смъртността остава висока, починали са 151 души. 

8-годишно момче почина в болница, с което жертвите в американския щат Уисконсин стават шест. Там преди дни шофьор се вряза с колата си в участници в коледен парад. Той е обвинен в умишлено убийство и ако бъде признат за виновен, го чака доживотен затвор. Ранените са 62-ма. 

Папа Франциск планира да даде убежище на мигранти в Кипър и да ги вземе във Ватикана. Папата иска да повтори жеста си от 2016 г., когато предложи убежище на мигранти от остров Лесбос. Кипър, който регистрира ръст на нелегалните имигранти, иска решение на европейско ниво влезлите нелегално на острова от Турция да нямат право на убежище.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

А какво ще кажете за това?

Вчера се проведоха първите разговори на екипи от "Продължаваме промяната" с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", а темите бяха "Енергетика", "Икономика", "Транспорт" и "Правосъдие".

Неочаквана идея за замразяване на цени, неприсъща на пазарната икономика, се оказа обединяваща, пише "24 часа". На енергийната среща се оказа, че четирите партии подкрепят идеята цените на тока и парното за домакинствата да бъдат замразени от 1 януари. Първи темата повдигна бившият икономически министър Трайчо Трайков от името на "Демократична България". Той бе подкрепен от Иван Хиновски от "Има такъв народ". И водещият на срещата от "Продължаваме промяната" Асен Василев също лансира темата правителството, парламентът и КЕВР да обмислят запазване на цените от 1 януари.

Според сегашните правила на регулатора цените на тока и парното се променят най-често веднъж на шест месеца. След поскъпването на газа и на тока на свободния пазар се очаква от Нова година да има увеличение на парното и електричеството за битовите потребители. Прогнозите на експерти са, че това поскъпване ще е в рамките на 20-30%.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.